StoryEditorOCM
Zadar plus110 GODINA PJEVAČKOG DRUŠTVA

Vjerojatno nema zadarske obitelji koja proteklih desetljeća u Zoraniću nije imala barem jednog svog člana!

28. studenog 2018. - 21:16

Njih možemo nazvati amaterskim pjevačkim društvom s poviješću profesionalnih ambasadora svoga grada i svoje zemlje. Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo, osnovano davne 1908. godine i nazvano imenom autora prvog hrvatskog romana, Petra Zoranića, neizostavan je dio povijesti Zadra, i vjerojatno nema zadarske obitelji koja proteklih desetljeća u tom društvu nije imala barem jednog svog člana.

U 110 godina postojanja, koliko ove godine slave, društvo je prošlo kroz promjene političkih režima, njihova pjesma nije zamirala ni u najtežim danima Domovinskog rata, kroz njega su protutnjali i ostavili otisak mnogobrojni talentirani članovi, izmijenilo se mnogo različitih umjetničkih sekcija, događale su se promjene voditelja, dirigenata, ali zbor "Zoranić" je opstao i dokazao da je njegova uloga u glazbenom i kulturnom životu Zadra i šire zadarske regije nezamjenjiva. Danas broji oko 45 članova, a predsjednica društva je Silvija Romić, s kojom smo i razgovarali o važnosti ovoga velikog jubileja.

Glazbeni dragulj

– Zoranićevci su uvijek bili pokretači glazbenih događanja u Zadru, uvijek stvarajući novi, zanimljivi repertoar, od opereta, baleta, dramskih predstava do zanimljivih koncerata... Stoga smo s razlogom izložbu koja je u rujnu ove godine bila postavljena u Gradskoj loži nazvali "Zadarski glazbeni dragulj", mi zaista smatramo da zbor "Zoranić" to jest. Naš je zbor surađivao s brojnim poznatim hrvatskim skladateljima, poput Jakova Gotovca, Borisa Papandopula Igora Kuljerića, velik doprinos dali su mu i dirigenti, a posebno bih tu istaknula Antuna Doličkog koji je zbor vodio čak 27 godina – kazala nam je Silvija Romić, čiji je staž u "Zoraniću" također dug. Članica je ovoga glazbenog društva čak 19 godina i pjeva glas prvog soprana.

"Zoranić" je i danas, kao i u svojem početku, u cijelosti amatersko društvo i okuplja istinske zaljubljenike u glazbu. Tijekom bogate povijesti djelovao je kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, a već u prvoj godini postojanja pokrenuo je i svoju "pjevačku i glazbenu školu", prvu u Dalmaciji. Od mnogobrojnih sekcija u ovom društvu, ostala je samo ona mješovitog zbora koja zaista naveliko ubire nagrade, a one su dokaz njihove kvalitete i vrijednog rada.

– Zbor se u tom smislu zaista ima čime pohvaliti; nositelj je Zlatnog križića opatice Čike, dobitnik i javnih priznanja Grada i Županije. Iza nas je i jedna od najuspješnijih godina u povijesti: u Herceg Novom na međunarodnom natjecanju osvojili smo broncu, u siječnju ove godine u Puli, također na međunarodnom natjecanju, osvojili smo zlatnu plaketu. U svibnju je pak bilo međunarodno natjecanje zborova u Zadru, osvojili smo treću nagradu, na državnoj smotri zborova u Rovinju osvojili smo srebro... Ne možemo se požaliti, jako smo zadovoljni i ponosni na ta priznanja koja su stigla baš u ovoj, obljetničkoj godini – objašnjava predsjednica društva.

Vrhunac slavlja obljetničke godine bio je koncert u katedrali sv. Stošije održan 20. studenoga, a očekuje ih i vrlo aktivnih nekoliko mjeseci. Svakog utorka slušatelji će moći uživati na njihovu nastupu na zadarskom Adventu, na poziv Hrvatskog kulturnog centra u Beogradu, 1. 12. nastupaju u tamošnjoj katoličkoj crkvi, 18. 12. održat će božićni koncert u Kneževoj palači, 27. 12. ponovno nastupaju u zadarskoj katedrali. Oni su ljudi različitih generacija, životnih iskustava, poslova i ambicija koje spaja i nešto više od ljubavi prema pjevanju.

Isti cilj

– Da, glazba i ljubav prema pjevanju ono je što nas povezuje, no ono što čini naše društvo društvom jest onaj neformalni dio, međusobno komuniciranje, druženje između proba, kartanje, smijeh, zabave nakon nastupa... To je nešto prekrasno, jer iako imamo članove od studenata do umirovljenika, nitko ne osjeća generacijski jaz. Svi se međusobno poštujemo i imamo isti cilj – to je ono što društvo čini društvom i razlog koji nas je doveo do 110. godišnjice postojanja – kazuje nam Silvija. Nažalost, zbog obnove Providurove palače ostali su bez svoga stalnog, adekvatnog prostora za bogat arhiv i probe, sada ih privremeno održavaju u jednoj od dvorana Kneževe palače, ali segment druženja u pauzama od pjevanja tu ne mogu realizirati.

– U tome nam pomaže Grad Zadar, naš osnivač, kojem smo neizmjerno zahvalni. Nadamo se da ćemo i to uskoro riješiti, da će društvo zasjati punim sjajem, ne samo u pjevačkom i natjecateljskom smislu jer tu sjaji, već i u onom ljudskom, društvenom, neophodnom dijelu – zaključuje predsjednica "Zoranića".

Koncert, izložba, dijamanti...
U povodu 110. obljetnice, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo "Zoranić" organiziralo je nekoliko proslava. U svibnju su održali veliki koncert u crkvi sv. Nikole, posvećen zadarskoj zborskoj glazbi. Njihov dirigent Tomislav Košta iz arhiva je izvukao skladbe zadarskih autora koje nikada prije nisu izvedene, pa je koncert "Zoranića" bio jedinstven u svakom pogledu. Rujanska izložba koju su organizirali u Gradskoj loži prikazivala je pak njihovu bogatu povijest, a jedna od vrjednijih izloženih stvari bio je i sam Akt o osnivanju. U studenome je pak svečana skupština društva brončanim, srebrnim i zlatnim diplomama nagradila članove zbora za aktivan rad i doprinos, a posebnim, dijamantnim diplomama, nagrađeni su Milan Miočić Stošić, Davorka Mezić i Jadranka Gospić za više od 40 godina aktivnog djelovanja u "Zoraniću".
20. travanj 2024 01:38