StoryEditor
Zadar plusU VRULJICI SE OTVARA NOVA ATRAKCIJA

Vodenica je nova zadarska i turistička vrijednost koja će me nadživjeti, a vrtjet će se i za 100 godina

Piše Zadarski.hr
12. prosinca 2019. - 10:44
3 Vodenica Vruljica Zadar 11.12.2019, foto Fabio Šimićev.JPG

Kada na svečanosti otvorenja napokon bude kršteno prvo zadarsko vodeničko kolo, a bit će to 18. prosinca oko podne u parku Vruljica ispred restorana Ankora, umirovljeni pomorski časnik Davor Končurat napokon će odahnuti. Iza njega će ostati tri godine rada na projektu čiju je zahtjevnu papirologiju jedva preživio, a sada, napokon, nakon što je ishodovao sve dozvole i vlastitim rukama izgradio vodenicu, okrenut će janjčića ili prasića za uzvanike i goste kako bi svečanost te prosinačke srijede, osamnaestoga, bila na nivou.    

- Svašta sam prošao i doživio dok sam radio na ovom projektu, ali sada je na sreću sve gotovo. Vodenica već radi i izgleda jako lijepo, pa bih rekao kako je Zadru dala novu vrijednost - u Vruljici imamo vodeničko kolo kao novu gradsku i turističku atrakciju. To je moj poklon gradu i Zadranima - zadovoljan je Kaljanin koji već šezdeset i kusur godina živi u Vruljici, smješten poviše restorana Ankora i taman s pogledom na svoju vodenicu.

- Moji su bili brodograditelji, pa mi voda i gradnja nisu nepoznati. Uz djeda i oca naučio sam sve, tako da sam napravio cijelo kolo i mehanizam vodenice. Mislio sam na sve pa sam ga radio pomalo; od hrastovine koju sam nabavio u blizini Velike Gorice, potom i od nehrđajućeg čelika ili Bison ljepila otpornog na more i vodu. Koristio sam samo najkvalitetnije materijale - opisuje kaljski majstor iz Vruljice svoje životno djelo koje će osobno i javno predstaviti, kako kaže, u društvu svih dobrih zadarskih duša.

- Pozvao sam gradonačelnika i župana, kao i neke donatore i prijatelje. Ne znam hoće li se svi odazvati, ali bit će to jedan lijepi domjenak i druženje. Ipak je riječ o projektu kojega nisam radio za sebe, već za cijeli grad. Vodenica će se okretati i za sto godina, kada mene više ne bude - govori Končurat o projektu u čiju je atraktivnost i stoljetnu trajnost uložio oko pedeset tisuća kuna. Ideja je rođena s činjenicom da potok i park postoje usred grada, pa ih je Končurat zamislio ukrasiti novim elementom. Graditelj prve zadarske vodenice išao je s voditeljem restorana Ankora Markom Naterazzijem na radionice posvećene uređenju parka, kako bi ispipali raspoloženje naroda i provjerili njihovo mišljenje o ideji gradnje vodenice, a potom je Končurat napravio maketu kojoj je trebalo odrediti pravu veličinu. Vodenica s kolom od metar ili dva, kaže Končurat, ne bi bila svrsishodna.

- Morala je biti veća kako bi bila atraktivna i vidljiva. Nadam se kako će Zadrani doći na svečanost otvorenja 18. prosinca te pružiti podršku svim ljudima zaslužnima za realizaciju ove ideje - poziv je majstora Končurata na domjenak i druženje u parku Vruljica, usred potoka i zelene oaze u kojoj se odnedavno vrti prvo zadarsko vodeničko kolo.  

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 03:28