StoryEditorOCM
Zadar plusIRIS PAVIĆ TUMPA NAKON KONGRESA U CAPE TOWNU:

„Vrijeme je da Zadar dobije svoj lutkarski festival!“

Piše L.Burčul
23. svibnja 2017. - 20:24
iris_pavic_tumpa3-030409

"Kolijevkom kreativnosti" nazvan je 19-ti Svjetski kongres ASSITEJ-a (udruge kazališta) koji je ove godine održan na krajnjem jugu Afrike, u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, gdje je sudjelovala i ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa. Iako nije jedina iz Hrvatske sudjelovala na Kongresu, Iris Pavić Tumpa bila je jedina predstavnica jednog od pet javnih hrvatskih lutkarskih kazališta, pa se za Zadar i zadarski ansambl čulo među delegatima iz cijelog svijeta. 

- Delegati ASSITEJ-a okupili su se iz cijelog svijeta, ukupno je na Kongresu bilo oko 500 sudionika i jasno da nam je cilj da hrvatsko kazalište na toj svjetskoj karti bude vidljivo i prepoznatljivo. Za sada hrvatska kazališta nisu tako dobro percipirana u svijetu, na promidžbi se može raditi puno bolje, što je, među ostalim, i bio cilj na Kongresu u Cape Townu. Ovako stječemo mogućnost da budemo pozvani i prezentiramo se – kazala je Pavić Tumpa.

- Na Kongresu smo osnovali i "Pokret 8 plus", tako što smo se nas osam zemalja međusobno povezali i od sada će se raditi na toj platformi kako bismo bili "vidljiviji". Platforma podrazumijeva usku suradnju lutkarskih kazališta iz osam država: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije, Mađarske i Rumunjske – istaknula je Pavić Tumpa.

Lobiranje na jugu Afrike i osnivanje „Pokreta 8 plus“ u zadarskom je Kazalištu lutaka trenutačno tek "teorija", jer se intenzivno radi na pripremanju svih uvjeta za održavanje 26-og SLUK-a (Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske), koji se, kako je poznato, uvijek održavao u Osijeku te vrlo rijetko selio u neki drugi grad.

- Ta praksa je, međutim, promijenjena i po novome se kazališta mogu kandidirati da budu domaćini SLUK-a. Ove godine natjecali smo se mi i Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, te je izbor pao na Zadar. Od 1. do 4. lipnja Zadar će ugostiti ne samo odlične predstave i glumce, već program SLUK-a ima niz popratnih sadržaja. Predstave će se održavati u Kazalištu lutaka i u Hrvatskom narodnom kazalištu, no naglasak se, uz umjetnost, stavlja na – druženje – navela je Pavić Tumpa.

- SLUK ima natjecateljski karakter, ali je ujedno i jedini lutkarski festival na kojem glumci pogledaju sve predstave, razmjenjuju iskustva i druže se, a ne odlaze nakon što odigraju svoju predstavu. Stoga ćemo oživjeti cijeli prostor ispred Kazališta lutaka, doslovno će se tamo, pod vedrim nebom, kuhati i degustirati, riječju, ljude ćemo povezati. Iza svega toga stoji htijenje i namjera da i Zadar dobije svoj lutkarski festival, jer od pet javnih kazališta lutaka u Hrvatskoj jedino Zadar ne organizira ni lutkarski festival ni reviju. Zagreb ima PIF, Split "Malog Marulića", u Rijeci se održava Revija lutkarskih kazališta, Osijek ima festivale, Akademiju, SLUK... - kazala je ravnateljica Iris pavić Tumpa, ističući da bi pokretanje lutkarskog festivala u Zadru bila iznimno važna stvar za Zadar, za kazališta u cijeloj regiji te osobito za kulturni turizam koji Zadar namjerava razvijati.

Predstave koje dolaze na SLUK, čije će se svečano otvorenje održati 1.lipnja u 20 sati u KLZ:

-Ružno mače, Lutkarsko kazalište Mostar

-Karlson s krova, Kazalište lutaka Zadar

-Snježna kraljica, Zagrebačko kazalište lutaka

-S razlogom, Kazališna družina Pinklec i LOFT

-Ukradeno sunce, Gradsko kazalište lutaka Split

-Nevidljiva, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar

-Nije me strah,  Dječje kazalište B. Mihaljevića u Osijeku

-Lutkarske etide, Centar za lutkarsku baštinu Pingyang, Peking, NR Kina

-Male priče o nestašnoj Sonji, Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac

-Put u središte sebe, Umjetnička akademija u Osijeku, završni ispit Matee Bublić i Gordana Marijanovića

-Pipi duga čarapa, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

04. svibanj 2024 10:25