StoryEditorOCM
Zadar plusPLESOM DO BOGA

Vrtnja mističnih derviša u zadarskoj crkvi sv. Dominika

14. svibnja 2018. - 19:35
32565062_10155287529176697_7780923368030601216_n

Kada je pjesnik, teolog i sufijski učitelj Rumi (Mevlana) u 13. stoljeću stigao u turski grad Konyu, započeo je propovijedati o sjedinjavanju čovjeka s božanskom ljubavi koje je najlakše postići glazbom, plesom i poezijom. Iz njegovih je učenja s vremenom nastao i poseban red islamskih mistika koje znamo pod imenom – derviši. Oni i dan danas plesom, koji je zaštićen od strane UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine, postižu ekstazu, sjedinjenje s Bogom i razgovaraju s vječnošću, a osnovne postavke koje ih opisuju su ljubav, skrušenost i borba protiv vlastitog ega.

Derviši Muhammed Ali Sahin i Hauseyin Gurler iz grada Konye, gdje je njihov red i osnovan i u kojem se nalazi Rumijev mauzolej, stigli su u Zadar koncem prošlog tjedna te u sklopu četverodnevnog Festivala „Boje i zvukovi drevnog puta svile“ za posjetitelje gotičke crkve sv. Dominika prikazali fascinantnu plesnu vrtnju, svoju duhovnu ceremoniju. Rashmi Bhatt, Sageer Khan, Latif Bolat, Juan De la Sierra, također učesnici festivala, glazbom su pratili ples derviša, ali i samostalno izvodili pjesme raznih sufijskih mistika. Bila je to večer glazbe i poezije u kojoj je uživalo stotinjak Zadrana, na trenutke čak i pjevalo s glazbenikom Bolatom.

Kako se derviši vrteći zapravo okreću u dubinu sebe, s vremenom vrtnja postaje sve brža, hipnotički djeluje na promatrača te mu se na trenutke čini kao da derviš lebdi iznad zemlje. Na zadarsku pozornicu došli su u crnim ogrtačima koji simboliziraju grob njihova ega te su ga prije plesa skinuli. Ispod je ostala bijela haljina koja, pak, simbolizira platno u koje se zamataju mrtvi, a na glavama su im nepomično stajala pokrivala koja su simbol spomenika onoga „ja“ koje je postojalo u izvanjskom svijetu. Ukratko, vanjsko postojanje derviša u plesu odumire, njihov put prema Bogu se otvara, a gledatelj osim pitanja „kako je moguće da im se ne zavrti u glavi?“, s njihove plesne ceremonije odlazi zadovoljan puninom iskustva.

Ovim plesnim koncertom zaključen je četverodnevni kulturni festival o putu svile, ali publika i dalje može uživati u izložbi „Put svile: Spajanje naroda i teritorija“ u Kneževoj palači koja traje do 10. lipnja 2018.

28. listopad 2024 01:16