StoryEditorOCM
Zadar plusAMBICIOZAN PLAN

Za 19 posto se povećao broj učenika kojima je Sveučilište u Zadru prvi izbor; Rektorica Vican: "UNIZD mora biti centar Mediterana!"

Piše HRT Radio Zadar/Zadarski.hr
31. srpnja 2020. - 09:02

Na Novom kampusu će u travnju sljedeće godine niknuti novi studentski dom i menza, a do 2027. zacrtano je još sadržaja na istoj lokaciji. Spomenuti projekti tek su neki od njih čak 170 u kojima sudjeluje Sveučilište u Zadru, a ukupno se tu vrti oko pola milijarde kuna piše Radio Zadar.

Na jučer završenom ljetnom upisnom roku na prvu godinu preddiplomskih studija Sveučilišta u Zadru popunjena su sva mjesta na 7 jednopredmetnih i 2 dvopredmetna studija, kaže za Radio Zadar rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican:

- Informacijske tehnologije, Kultura i turizam, Nautika i tehnologija pomorskog prometa, Psihologija, Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Sestrinstvo te Učiteljski studij su u potpunosti ispunjeni kao jednopredmetni studiji. Što se tiče dvopredmetnih studija, 100 posto su popunjeni Hrvatski jezik i književnost te Lingvistika - rekal je rektorica te dodala kako je ostalo svega nekoliko slobodnih mjesta za jesenski upis na Anglistici, Geografiji, Pedagogiji, Povijesti, Ruskom jeziku i Sociologiji.

- Očekuje se da će se na jesenskom roku popuniti Etnologija i antropologija te Filozofiju, dok je više slobodnih mjesta ostalo na Arheologiji, Brodostrojarstvu, Informacijskim znanostima i stranim jezicima. Jako sam zadovoljna rezultatima. Ukupno smo od 1.000 upisnih mjesta popunili 76, 77 posto - ponosno je istaknula rektorica.

image
Rektorica Dijana Vican
Luka Gerlanc/Cropix

A zadovoljstvo je prisutno i zbog trenda koji je uočen istraživanjem. Studirati u Zadru postaje sve atraktivnije među studentima: za 19 posto se povećao broj učenika kojima je Sveučilište u Zadru prvi izbor!

Ključ se krije,tvrdi rektorica, u ispitivanju tržišta rada i međunarodnoj suradnju:

- Jedan od tih primjera je suradnja s Politehničkim sveučilištem regije Marche iz Ancone. S njima smo potpisali sporazum o preddiplomskom studiju iz Primijenjene ekologije u poljoprivredi. A radi se i za studente koji neće napuštati Zadar. Na Novom kampusu će u travnju sljedeće godine niknuti novi studentski dom i menza, a do 2027. zacrtano je još sadržaja na istoj lokaciji. Radim na izradi projektne dokumentacije i osiguravanju sredstava za izgradnju STEM zgrade i zgrade multimedijalnog centra odnosno sveučilišne knjižnice - istaknula je Vican za Radio Zadar.

Spomenuti projekti tek su neki od njih čak 170 u kojima sudjeluje Sveučilište u Zadru, a ukupno se tu vrti oko pola milijarde kuna: 

- Moram se pohvaliti i time da smo prošlog tjedna ušli u prvi Horizon projekt kojim se osigurava još veća znanstvena produktivnost i prepoznatljivost. Riječ je o najvećem programu Europske unije kojim se s čak 80 milijardi eura potiče udruženo istraživanje i stvaranje inovacija u znanosti - rekla je te naglasila kako se sve radi s jednim ciljem: Sveučilište u Zadru mora biti centar Mediterana!

Ambiciozan plan čije bi ostvarenje čitav Zadar i gravitirajuće mu područje stavio na europsku gospodarsku kartu.

 

20. travanj 2024 06:46