StoryEditorOCM
Zadar plusHUMANITARNI KONCERT NA VIŠNJIKU

Za liječenje malene Petre koja boluje od neroblastoma prikupljeno više od sto tisuća kuna

Piše B.S.
24. svibnja 2017. - 15:24
petra

Više od sto tisuća kuna prikupljeno je za pomoć u liječenju 11-godišnje Petre Zrilić koja od svoje šeste godine boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde na humanitarnom koncertu održanom u utorak navečer u dvorani Krešimir Ćosić Sportskog centra Višnjik. Tomislav Bralić i klapa Intrade, Marina Tomašević, Bepo Matešić, Rockatansky band, David Ricov, Ivica Sikirić Ićo, Jole, Sanela Bačić, Mate Bulić, Zaratino band i Grupa Kraljice samo su neki od glazbenika koji su sudjelovali na koncertu "Pjesmom za Petru" kojem je podršku dalo oko tri tisuće Zadrana.

- Dirnuti smo i zahvalni svima koji su nas podržali u ovoj našoj tužnoj životnoj priči. Nažalost sam zbog terapije sa Petrom u vrijeme koncerta morala biti u Zagrebu. Tužno je što nismo mogli biti u Zadru, no eto još jednom svima hvala. Petra je sada dobro i zadovoljna je. Ne sviđa joj se baš što smo morali ovako izaći u javnost, no nadam se da će mi jedan dan oprostiti jer smo sve napravili u službi njezinog zdravlja - kazala je Ljubica Zrilić, majka teško bolesne učenice petog razreda Osnovne škole Smiljevac. Svaka kupljena ulaznice korak je bliže zdravlju za ovu jedanestogodišnjakinju, a podršku koncertu pružio je i direktor SC Višnjik, Denis Karlović, koji je na prvi poziv organizatora ustupio najveću zadarsku dvoranu.

- Baš svi izvođači koje smo pozvali, odazvali su se koncertu i puno im na tome hvala. Sve je prošlo u najboljem redu, na koncertu je bila sjajna atmosfera koja je trajala gotovo do ponoći. Moram naglasiti da su neki građani bili toliko velikodušni da su kupili i po nekoliko karata, a bilo je puno upita i za donacije. Nadam se da ćemo ovim putem uspjeti prikupiti financijska sredstva barem za Petrin prvi dio liječenja, kazala je Emina Šimurina, koja je s Marijanom Petricom organizirala koncert "Pjesmom za Petru" nakon što su na društvenoj mreži Facebook vidjeli da roditelji malene Petre traže pomoć.

Djevojčica od svoje šeste godine boluje od neuroblastoma lijeve nadbubrežne žlijezde. U šest godina liječenja prošla je 40 kemoterapija, 60 zračenja i tri puta zračenje cijelog tijela. Nažalost, svaka daljnja kemoterapija za Petru je pogubna, pa je zbog toga, upućena na liječenje imunoterapijom što roditelji ne mogu financirati, a plaćanje na teret države je odbijeno. Takvo što moguće je samo u inozemstvu. U SAD-u cijena je 500.000 dolara, a u Europi je to 100.000 eura.

- Naša Petra više od pet godina bori s rakom. Iscrpili smo sve mogućnosti a bolest je i dalje prisutna. Liječnica nam je sad preporučila imunoterapiju. Ali financije moramo riješiti sami jer hrvatski sustav ne predviđa liječenje djece imunoterapijom. Najniža očekivana cijena je 120 tisuća eura. To su sredstva koje mi kao obitelj nemamo - pojasnila je majka Ljubica.
Petra ima još četvero braće i sestara, a najstarija od njih je viša medicinska sestra i uz očevih četiri tisuće kuna domarske plaće hraniteljica obitelji. Majka ne radi, a otac je bio dragovoljac, ranjen na prvoj liniji u jesen 1991. godine.

19. travanj 2024 18:39