StoryEditorOCM
Zadar plusOTVOREN JOŠ JEDAN "MONOPLAY"

Za početak izvedena predstava po uzoru na Davida Lincha i Alfreda Hitchocka

Piše Zadarski.hr
20. kolovoza 2019. - 17:22

Na Poljani Branka Stojakovića na zadarskom Poluotoku u ponedjeljak navečer otvoreno je još jedno izdanje festivala suvremenog plesa Monoplay, koji njeguje solo formu.

Na trgu ispred zadarskog Kazališta lutaka, petnaestak polaznika radionice Francesca Scavette koja se održavala u sklopu projekata edukativnih radionica STREAM Zadar, izvelo je polusatni program koji je najavio festival.

U pozdravnom govoru Sanja Petrovski pročitala je poetičnu uvodnu riječ Petre Hrašćanec, nakon čega je u velikoj dvorani kazališta lutaka održana predstava Strangely Enough u izvedbi Gry Kipperberg, svjetski renomiranog koreografa Francesca Scavette.

Glazbena pratnja vrsnog violončelista Luigia Cecarellia oduševila je auditorij. Pomalo zbunjujuć komad započinje s publikom na sceni koja postepeno odlazi na svoja mjesta da bi solistica započela ovu kompleksnu predstavu koja se referira na filmske umjetnike Davida Lincha i Alfreda Hitchocka.

Videomaterijali raznih formata, uz glazbu i elektroniku uživo, te sam pokret komuniciraju i povezuju se u nove dimenzije. Eksperimentiranja s mogućnostima i sam stvaralački proces doprinjeli su da je predstava vrlo slojevita i može se promatrati na nekoliko nivoa.

Nakon predstave, plesna kritičarka i koreografkinja Iva Nerina Sibila vodila je razgovor s umjetnicima i publikom kroz kritički parkur, projekt koji godinama prati festival Monoplay. U prostoru Monoaze kojeg su otkrili brojni Zadrani, DJ Dabi birao je glazbu do ranih jutarnjih sati.

U utorak, 20. kolovoza festivalska događanja započinju već u 18 sati predstavljanjem publikacije Not not nothing autorice Mette Edvardsen, Belgijanke s norveškom adresom. U 19 sati Maja Đurinović, gošća festivala od prvih dana, predstavit će novi Diplomski sveučilišni studij neverbalnog teatra koji kreće u izvedbu ove jeseni. Glavi večernji program je predstava Black već navedene autorice Mette Edvardsen. To je igra u vremenu i prostoru gdje je samo tijelo fizički prisutno, gdje izvodi radnje i barata nevidljivim predmetima te neprestano pokušava premostiti nepobjedivi jaz između misli i iskustva, između onoga ovdje i ondje.

Na kraju večeri u prostoru Monoaze nastupit će DJ Mare Milin.

26. travanj 2024 16:54