StoryEditorOCM
Zadar plusBLAGODATI EU FONDOVA

Zaboravljeno blago u Benkovcu danas konačno ima mjesto u povijesti koje mu pripada! A grad muzej kakav zaslužuje...

Piše Ana Vučetić Škrbić
11. ožujka 2023. - 20:45

Na samom vrhu friško obnovljenog benkovačkog Kaštela, zaštićenog spomenika kulture, nalazi se najvrjedniji i najekskluzivniji eksponat male, ali vrijedne zbirke Zavičajnog muzeja u Benkovcu. Trocijevni top iz 15. stoljeća napravljen je prema crtežu Leonarda da Vincija i jedini je originalni primjerak na svijetu izlijevan baš po skici renesansnog genija. Iako je nevjerojatan splet okolnosti umalo doveo do toga da ovo senzacionalno otkriće zauvijek ostane skriveno u jednom benkovačkom kokošinjcu, gdje je taj komad bronce igrom slučaja završio prije 60-ak godina, Da Vincijev top danas konačno ima mjesto u povijesti koje mu pripada. I to ne samo zahvaljujući skupini pasioniranih arheologa koji su 2011. godine objavili ovo sjajno otkriće, već i velikom europskom projektu "Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac" čija je provedba trajala od studenog 2020. do studenog 2021. godina.

image
Luka Gerlanc/

Ukupna vrijednost projekta je 7.634.771,75 kuna, od čega sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iznosi 6.489.555,99 kuna. Projekt je dio Intervencijskog plana Grada Benkovca - Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Partneri na projektu su Grad Benkovac te Razvojna agencija Grada Benkovca.

- Zavičajni muzej nije samo prostor u kojem se postavljaju izložbe već i mjesto u kojemu se odvija društveno kulturni život Grada Benkovca. U njemu se održavaju brojne tradicionalne, lokalne manifestacije koje su s vremenom postale turističke atrakcije koje posjetiteljima nastoje približiti benkovačku kulturu, umjetnost, običaje i povijest. Prostor muzeja s godinama je počeo propadati, a u Domovinskom ratu je dodatno stradao. Zato se pokrenula inicijativa njegove obnove u koju smo 2014. godine krenuli korak po korak. Prvo depo, pa upravnu zgradu, pa multimedijalnu dvoranu s lapidarijem. I onda nam se, kao dar s neba, dogodio Intervencijski plan Grada Benkovca, veliki europski projekt u kojemu je naš muzej prepoznat kao jedan od 12 projekata. Tada, zapravo, kreće prava i velika obnova Kaštela i zbrike, taman u vrijeme kada je muzej zbog pandemije morao biti zatvoren- govori nam Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja, ujedno i voditelj ovog velikog projekta. Revitalizacija i uređenje uključivalo je građevinsko-obrtničke radove, kao i opremanje te oblikovanje stalnog postava, što je od ključne je važnosti za očuvanje kulturne baštine, ali za razvoj turizma na ovom području.

image
Luka Gerlanc/

U lipnju ove godine, nakon opsežnih radova, muzej je ponovno otvorio svoja vrata. U potpuno preuređenom postoru, u 11 izložbenih dvorana, na moderan i interaktivnan način kakvim se danas mogu pohvaliti veliki muzejski centri, prikazana je bogata povijest ovog kraja na jednom mjestu.

image
Luka Gerlanc/

Benkovac je spona Ravnih kotara, prostora poljoprivredne, vinarske i maslinarske tradicije te surovosti Bukovice, njezina kamena i stočarstva. A ovaj muzej priča priču o čovjeku na tom prostoru koji je oduvijek bio na križanju puteva. Ovdje je i drevna metropola Asseria, sredjovjekovna utvrda Klićevica, arheološki biseri Nadin i Karin te preko 180 drugih lokaliteta. U samom centru Benkovca pronađeno je pet kuća iz vremena 6.000. godina prije Krista.

image
Luka Gerlanc/

- Svi ti nalazi sakupljali su se u Kaštelu, koji je otkupljen i obnovljen 70-ih godine prošlog stoljeća. Zavičajni muzej Benkovac osnovan je 1983. godine baš na temeljima zavičajne zbirke nastale ujedinjenjem donirane građe privatnih kolekcionara, koja se proširivala prikupljanjem etnološke, arheološke, kulturno-povijesne građe sa šireg benkovačkog područja. Realizacijom ovog velikog projekta, sada ta vijedna zbirka konačno ima mjesto kakvo joj pripada, a Benkovac muzej kakav zaslužuje - s ponosom poručuje ravnatelj Ćurković.

image
Luka Gerlanc/
17. travanj 2024 19:59