StoryEditorOCM
Zadar plusU SRIJEDU POČINJE

Zadar jazz & blues festival ove godine bez "tribina" i ograničenim brojem od najviše 120 posjetitelja po večeri koji će međusobno sjediti na distanci

Piše Mišel Kalajžić
21. srpnja 2020. - 18:07

Sve je spremno za održavanje ovogodišnjeg Zadar jazz & blues festivala ispred Muzeja antičkog stakla u srijedu, četvrtak i petak od 21 sat.

Ovo se izdanje festivala po prvi put održava prema posebnim epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa, o čemu će nešto više reći ravnatelj HNK Renato Švornić:

- Neće ovoga puta biti uzidgnutih "tribina", već će biti postavljene sjedalice u ravnini na otvorenom dijelu travnjaka ispred MAS-a na međusobno propisnoj udaljenosti. Umjesto 350 ljudi koliko je po večeri prijašnjih godina moglo pratiti izvedbe, ovoga puta broj posjetitelja bit će ograničen na 100 do najviše 120 ljudi. Interes za festival je dobar, ulaznice se dobro prodaju tako da očekujemo i ovoga puta odličnu posjećenost, ali prema epidemiološkim uvjetima kojih ćemo se strogo pridržavati – kazao je Švorinić.

Lista izvođača nije se promijenila, pa će tako u trodnevnom izdanju Zadrani i njihovi gosti moći poslušati u srijedu, 22. srpnja Ratko Zjača – Simenone Zanchini ZZ Quartet, u četvrtak 23. srpnja Damir Kukuruzović Django Group, te u petak, 24. srpnja domaće jazz snage u dva koncerta u jednoj večeri: A.J. Trio & Elena Stella i Martine Thomas & INSD Enterprise. Ulaznice po cijeni od 70 kuna mogu se još uvijek kupiti online na sustavu Croatia Tickets ili na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati, ali požurite, jer kako smo već naveli, njihov je broj ograničen.

Zvijezda festivala je Ratko Zjača - suvremeni gitarist, skladatelj, izvođač i pedagog s nizozemskom adresom, koji je surađivao s brojnim vrhunskim jazz glazbenicima današnjice, Reggiejem Workmanom, Randyjem Breckerom, Johnom Patituccijem, Alom Fosterom, Ronom Carterom, dok je Simone Zanchini jedan od najvećih harmonikaša današnjice, član orkestra milanske scale koji je nastupao na najznačajnijim međunarodnim jazz festivalima te surađivao s brojnim priznatim umjetnicima. Zjača je već nastupao u Zadru i poznat je domaćoj publici, baš kao i Damir Kukuruzović - jazz gitarist i dobitnik brojnih glazbenih priznanja kao najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta i utemeljitelj Damir Kukuruzović Django Groupa neizostavnog na svim relevantnim festivalima u zemlji i inozemstvu.

S obzirom da su seki od najslavnijih jazz festivala u Europi i širom svijeta zbog korone otkazani, može s ereći da je pravi uspjeh što se tradicija zadarskoj jazz i blues festivala nastavila i u ovoj, epidemiološki zahtjevnoj godini, s nadom da će se iduće izdanje opet vratiti "u normalu", baš kao i svakodnevni život.

19. travanj 2024 15:02