StoryEditorOCM
Zadar plusPOLIKLINIKA MARINMED

Zadar je dobio prvu medicinsku ustanovu u stranom vlasništvu: orijentirana je na kruzere i strane goste, a vodi je dr. Damir Kasap!

Piše IN
7. srpnja 2022. - 22:20

Početkom lipnja u novoj zgradi Poliklinike na Relji otvorena je privatna poliklinika Marinmed, prva zdravstvena ustanova u Zadru u stranom vlasništvu. Osnivač poliklinike Marinmed je izraelski poduzetnik Shlomi Ranot koji je prvu Marinmed polikliniku otvorio u Dubrovniku prije deset godina, a nedugo nakon toga i u Kotoru. Zadar je izabrao iz istog razloga kao i dvije destinacije na jugu Jadranu, zbog činjenice da se radi o lukama s jakim prometom brodova za kružna putovanja, a Zadar s Gaženicom želi postati homeport, odnosno matična luka za kruzere.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- Već i samo ime poliklinike govori da je glavna orijentacija Marinmeda prema pomorstvu, odnosno brodovima za kružna putovanja. Svaka destinacija koja operira u kruzing industriji ili želi biti homeport, mora imati medicinsku ustanovu koja može pružiti svu potrebnu medicinsku pomoć za goste s kruzera i njihovu posadu. Marinmed ima potpisane ugovore o suradnji sa svim najvećim tvrtkama na svijetu za kružna putovanja. Mi smo prvi izbor za liječničke intervencije koje se ne mogu riješiti na brodu. Vjerujem da će razvojem homeporta u Gaženici pokazati opravdanost našeg ulaganja – kaže dr. Damir Kasap, voditelj poslovne jedinice Poliklinike Marinmed u Zadru.

Nakon 19 godina provedenih u Općoj bolnici Zadar, Kasap je odlučio napraviti zaokret u profesionalnoj karijeri i s mjesta šefa radiologije krenuti u privatne vode.

- Izazov, to je riječ koja najbolje opisuje zašto sam se odlučio za ovaj iskorak. Smatram da sam dovoljno mlad da promijenim posao i pokušam nešto novo. Nisam od onih koji žele cijeli život provesti u istoj ustanovi – kaže Kasap dok obilazimo novouređene prostorije na prvom katu zgrade Poliklinike. Na gotovo 300 četvornih metara smještene su dvije moderno opremljene liječničke ordinacije, soba za smještaj pacijenata, prijemni pult s čekaonicom, pomoćne prostorije...

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- Sve što vidite je dio ulaganja. Kad smo u njega ušli prostor je bio rohbau. Građevinski smo ga završili te u potpunosti opremili namještajem i medicinskom opremom. Trenutno u poliklinici radi devet osoba, dva liječnika, tri sestre i četiri administratora. Uz mene, stalno je angažirana anesteziologinja dr. Zorica Špika Binek. Po potrebi možemo uključiti liječnike vanjske suradnike, a pružamo sve usluge kao i zadarska bolnica, kaže Kasap.

Naime, poliklinika Marinmed ima jedinstveni poslovni model. S OB Zadar imaju potpisan ugovor o suradnji prema kojem se bolnica obvezuje pružiti sve usluge pacijentima klinike, ali po cijenama nekoliko puta većim od HZZO-a. To je, ističe dr. Kasap, ključ poslovanja. 

- Riječ je o win-win situaciji. Pacijenti u Marinmed dolaze s objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Većina pacijenata koji tamo završe zapravo nisu pacijenti za hitne intervencije, a bolnica na njih troši puno vremena, opterećuju liječnika, a za njih dobivaju relativno nisku cijenu od HZZO-a. Pacijenti koji dolaze kod nas, dobit će jednako kvalitetnu uslugu, a naplata će biti 3 do 4 puta veća i garantirana sto posto, bez rizika da račun neće biti plaćen od strane stranih osiguratelja – naglašava dr. Kasap.

Orijentacija Marinmeda je zato usmjerena prema dvije skupine pacijenata: stranim osiguranicima s kruzera kojima se nešto dogodi u Hrvatskoj i stranim pacijentima OB Zadar. Od 19.000 stranih pacijenata koliko ih u prosijeku prođe kroz OBHP tijekom sezone, čak 87 posto je pacijenata kategorije 3 ili 4, što znači da tamo ne bi trebali biti. Takvi pacijenti stvaraju konstantno zagušenje na OBHP, otežavaju pristup hitnim slučajevima kojima je ta usluga uistinu potrebna, stvaraju trošak bolnici koji HZZO slabo naplaćuje, i troši veliki angažman liječnika.

image
Jure Miskovic/Cropix
image

Poliklinika Marin Med krenula je u rad i u Zadru
 

Jure Miskovic/Cropix

- Od ulaska Hrvatske u EU, svi građani EU nositelji polica zdravstvenog osiguranja moraju imati iste uvjete liječenja. Cijenu liječenja preko HZZO određuje politika i ona je netržišna. Primjerice, pregled specijalista HZZO naplaćuje 118 kuna, a realna cijena je između 300 i 400 kuna. Takva politika cijena stvara gubitke u sustavu, a mi možemo naplatiti realnu, puno višu cijenu, ali od pacijentovog osiguranja. Naime, bolnica kod takvih intervencija dobije novac od HZZO-a, ali naplata HZZO-a prema stranim osiguravateljima kućama je svega oko 40 posto tako da liječenje stranaca plaćaju hrvatski porezni obveznici – objašnjava dr. Kasap i dodaje:

- Suradnjom s Marinmedom zadarska bolnica izvlači pacijente s OBHP-a, manje opterećuje liječnike i naplata je 100 posto po cijeni većoj od tržišne. Osim toga, novac koji tako dobije bolnica nije vezan za glavarinu te ga može koristiti prema vlastitom nahođenju, za primjerice poboljšanje uvjeta za pacijente, za edukaciju liječnika ili opremanje bolničkih odjela

Marinmed također računa i na domaće pacijente izvan sezone. Iskustvo iz Dubrovnika pokazalo se kao uspješan model i ne misle da bi u Zadru trebalo biti drukčije. Po tržišnim cijenama uz pomoć liječnika vanjskih suradnika ponudit će široku paletu medicinskih usluga, od ultrazvuka, hematologa, ortopeda i ginekologa, do anesteziološka ambulanta i ambulante za bol.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- Interes pacijenta će usmjeriti i poslovanje naše poliklinike. Nadamo se da će naša visoka stručnost i uspješan poslovni model biti brzo prepoznati te da ćemo vrlo brzo proširiti paletu naših usluga. Možda baš u smjeru barokomore jer Dubrovnik ima dvije a Zadar nijednu - poručuje voditelj Marinmeda dr. Damir Kasap.

TKO SU VLASNICI

Uz izraelskog poduzetnika Shlomija Ranota i Vladimira Perunovića, suvlasnici poliklinike su dubrovački liječnici Nikša Kojić, Rikard Lenz i Ivan Čurlin. Dubrovačka poliklinika je otvorena prije deset godina i danas je postala bolnica na preko 3000 četvornih metara sa 70 zaposlenih. 

image
Jure Miskovic/Cropix

UGOVORI S KRUZER KOMPANIJAMA

Marinmed ima potpisane ugovore s glavnim igračima u kruzing industriji, kao što su Carnival, Celebrity cruises, Disney cruises line, TUI, Norwegian cruises line, Oceania cruises, Seven seas cruises, MSC, Royal Caribbean International te s brojnim domaćim, europskim i svjetskim osiguravateljskim kućama.

image
Jure Miskovic/Cropix

RAZLIKA IZMEĐU HZZO-A I STRANIH OSIGURAVATELJA

Ključ poslovanja Mrinmeda leži u razlici između ugovorenih cijena koje HZZO plaća OB Zadar i cijena koje pokrivaju strani osiguravatelji. Primjerice, za liječenje prijeloma šake HZZO plaća 2992 kune, a Marinmed gotovo triput više, 8609 kuna. Isto je za koronografiju, taj pregled HZZO pokriva s 10.000 kuna, Marinmed s 27.000 kuna. Imobilizaciju gipsom državni osiguravatelj pokriva s 94,70 kune, a privatni 433 kune. Trošak hemodijalize HZZO pokriva s 1013 kuna, a Marinmed 2921 kunu, ultrazvuk dojki je 212,37 naprema 583 kune...

20. travanj 2024 03:10