StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPA AKCIJA

Zadarska Čistoća pazi na more: uz pomoć ronilaca iz kluba Sv. Roko očistili podmorje kod Morskih orgulja, evo što su sve pronašli

Piše M.M./Promo
3. prosinca 2021. - 11:29

Zadarski moderni simboli, Morske orgulje i Pozdrav Suncu, odavno ne trebaju mnogo opisivanja i pojašnjenja. Poznate su diljem svijeta kao nezaobilazna turistička atrakcija Zadra i zadarske rive. No, kao o svemu, tako se i o njima treba redovno brinuti. Rijetko kad ih se može vidjeti zapuštene ili pak prekrivene otpadom, čak i u srcu sezone kad tuda prođe tisuće ljudi. Tome možemo zahvaliti zadarskoj Čistoći i njihovim vrijednim radnicima koji ranom zorom i kasno navečer paze da ne bude niti jednog papirića. Ipak, otpad koji nesavjesni ljudi bacaju u more ne mogu očistiti pa su u pomoć pozvali Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja čiji su se članovi rado odazvali akciji.

- Kad imate Čistoću na svojoj strani, onda je sve lakše – rekao nam je predsjednik kluba Đani Iglić.

- Sve što mi izvučemo iz mora oni zbrinu na pravilan način. Imamo zaista odličnu suradnju s njima, tako da ova akcija ”Daj ruku za čisti Zadar“ sigurno neće biti zadnja – jasan je Iglić.

Što su sve tog vjetrovitog jutra izvukli i njega je iznenadilo.

image
Čistoća

- Bilo je tu dijelova ograde koja se nalazi u blizini, našao se i električni romobil, kolica za spizu, skejt, zatim dijelovi bicikala, kao i sitni otpad, poput boca, vrećica i sl. Vjerujte mi, kad je bacanje otpada u more u pitanju, ljudska mašta je neiscrpna – rekao nam je Iglić koji je zajedno sa 32 ronioca iz kluba i još tridesetak sudionika, što djelatnika zadarske Čistoće, što članova Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, educirao okupljene sugrađane, ponajviše djecu o pravilnom zbrinjavanju otpada i očuvanju okoliša.

- Urezala mi se jedna scena u glavu, simpatična prepirka majke koja je smatrala da su ostali neplanirano dugo i djeteta koje je željelo još ostati jer mu je sve bilo jako zanimljivo i zabavno – smije se Iglić, dodajući kako je to cilj ovih akcija: pozitivno utjecati na mlade generacije kako bi u budućnosti ovakvih akcija bilo sve manje. S njim se slaže i direktor zadarske Čistoće, John Ivan Krstičević.

- Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u čistom okolišu. Međutim, trebamo se zapitati ostvarujemo li to svoje pravo, što poduzimamo u vezi toga i jesmo li svjesni negativnih posljedica koje zagađenje okoliša može imati na nas. Baš zbog toga važno je provoditi aktivnosti usmjerene senzibilizaciji javnosti o štetnosti nepravilnog odlaganja otpada u okoliš. Ova ekološko - edukativna akcija organizirana je kako bismo zajedno ukazali na problem otpada na morskom dnu te podsjetili na važnost zaštite morskog okoliša i obalnog područja – naglasio je direktor Krstičević.

image
Čistoća

U Jadranskom moru 80 posto onečišćenja otpadom dolazi s kopna, od čega je najzastupljenija otpadna plastika, a njoj treba vremena da se razgradi. Procjenjuje se da se neke plastične tvorevine u moru razgrađuju stotinama godina. Npr. plastične vrećice, koje su jedna od najvećih prijetnji životu u moru, razgrađuju se u prosjeku 20 godina. Za razgradnju plastičnih slamčica potrebno je i do 200 godina, a plastičnih boca do 450 godina.

- Kad se takvo onečišćenje nažalost dogodi, tu čovjek može pokazati svoju dobru volju i priključiti se raznim akcijama čišćenja, kao što je ova. Želimo imati čisto more i očuvan okoliš radi brojnih turista iz cijelog svijeta koji nas posjećuju te svoje doživljaje prenose drugima, no najviše radi nas samih koji u tom ambijentu živimo cijelu godinu i uživamo u njegovim blagodatima. Navedena akcija održala se ususret obilježavanju Dana grada Zadra, ali u planu nam je ovakve akcije održavati nekoliko puta godišnje jer samo na taj način, uz iznimne napore čišćenja već nataloženog otpada, podršku sugrađana i konstantnu edukaciju, možemo se nadati da ćemo nešto od ove ljepote koja nas okružuje sačuvati za buduće generacije – zaključio je direktor Krstičević.

16. travanj 2024 21:01