StoryEditorOCM
Zadar plusEKOLOGIJA

Zadarska Čistoća u korak s europskim trendovima: trenutno traje podijela spremnika za reciklabilni otpad od 240L za privatna kućanstva

Piše Promo
3. ožujka 2022. - 15:58

Početkom godine zadarska je Čistoća počela s podjelom novih spremnika za reciklabilni otpad od 240 litara za privatna kućanstva. Svaka kuća dobiti će svoj spremnik pa će svim korisnicima usluge biti omogućeno pravilno odlaganje reciklabilnog otpada u blizini njihovih domova.

Podjela spremnika organizirana je po mjesnim odborima. Krenulo se od MO Crno, nastavili preko Dračevca i Ploča, a krajnji im je cilj MO Kožino i MO Petrčane. Kako nam je pojasnio voditelj odjela za distribuciju, manipulaciju i evidenciju spremnika Kristijan Martinović, riječ je od oko 13 tisuća kućanstava.

- Za sada smo prošli više od pola mjesnih odbora. Ovaj spremnik je besplatan za sva kućanstva i nije čipiran. To je ono što naši korisnici trebaju i žele znati. Inače, iskustvo nam je do sad pokazalo da je većina ljudi iznimno dobro primila ovu novost i što nam je još draže, većina ih dosta toga zna o reciklabilnom otpadu – istaknuo je te naglasio kako svima, posebno onima koji ne znaju mnogo o recikliranju, uruče i letak s uputama, no i sami im djelatnici Čistoće pri dostavi spremnika potanko pojasne.

- Iznimno je važno da spremnik za reciklabilni otpad bude pravilno napunjen. U ove nove, narančaste spremnike, idu sve sekundarne sirovine koje se mogu oporabiti. Znači papir, plastika, tekstil, željezo, lim... odnosno sve frakcije koje se obradom ponovo mogu upotrijebiti, a iz kućne se upotrebe mogu odložiti u navedene spremnike. Nije komplicirano, a svima će biti od izuzetne važnosti – pojašnjava voditelj Martinović.

image
Luka Gerlanc/Cropix

I sami smo otišli s dostavljačima spremnika, Davorom Ljubičićem i Marinkom Burčulom, te se uvjerili kako Zadrani pozitivno reagiraju.

Jedna je gospođa, koju su zatekli kod kuće, odmah pokazala mjesto gdje mogu ostaviti kantu i pohvalila rad zadarske Čistoće.

- Ova će nam kanta odlično doći i drago mi je što pratimo europske trendove. Odmah ću popodne i djecu naučiti što trebaju činiti – rekla nam preko dvorišne ograde gospođa Marina.

Bitno je naglasiti kako se još neko vrijeme ovako odložen reciklabilni otpad neće odvoziti pa se ni spremnici neće iznositi vani. Još će neko vrijeme u uporabi biti namjenske žute i plave vrećice koje se mogu dobiti u upravnoj zgradi Čistoće, a po koje se dolazi prema točno utvrđenom rasporedu s kojim su korisnici već upoznati.

image
Marinko Burčul i Davor Ljubičić
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Važno je istaknuti kako građani trebaju sačekati s upotrebom spremnika dok ih ne podijelimo svim kućanstvima, tako da molim ljude za strpljenje. Kada krene njihovo pražnjenje, naši će korisnici pravovremeno dobiti obavijest kojim danima ih trebaju ostaviti ispred dvora kako bi bile ispražnjene. – rekao je Martinović.

Sav otpad koji korisnici prikupe odlazi na odlagalište otpada na Diklo gdje ga dalje razvrstavaju djelatnici Čistoće.

Ako niste bili kući, evo što trebate napraviti!

Korisnici koje radnici Čistoće ne zateknu kod kuće dobit će poseban letak s brojem telefona te se u najkraćem roku trebaju javiti djelatnicima iz službe zadužene za podjelu spremnika.

Ako ne žele čekati dostavu, mogu i sami otići u prostore Čistoće po svoj spremnik.

26. travanj 2024 12:55