StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: OSAM NAGRADA NA PET MEĐUNARODNIH FESTIVALA

Zadarska 'Kaštanka' šarmirala je sve, sada se sprema – u Peking!

Piše Ana Grgurović
23. svibnja 2018. - 16:30
LGP_3576.JPG

Predstava Kaštanka zadarskog Kazališta lutaka apsolutni je pobjednik Lutkarskog festivala u Sarajevu gdje je nagrađena sa čak četiri prestižne nagrade. Osvojila je Grand Prix nagradu za najbolju predstavu u cjelini, najbolju poetiku lutkarskog izraza koju su joj dodjelili novinari i kritičari. Sara Lustig osvojila je nagradu za najbolju animaciju, a Igor Karlić je dobitnik nagrade za originalnu glazbu.

Kaštanka je prva hrvatska lutkarska verzija istoimene Čehovljeve novele. Nastala je u koprodukciji s Kazalištem Virovitica. Za režiju ove predstave zaslužna je Vjera Vidov koja je i adaptirala dramski tekst.

- Kaštanka je jako mlada predstava. Ima samo devet mjeseci, a već je dobila brojne nagrade. Svaki segment predstave je dobio nagradu - istaknula je Vjera Vidov na konferenciji za medije održanoj u Kazalištu lutaka. Predstava je od premijere sudjelovala na pet međunarodnih festivala od Italije, Srbije, Izraela, Bugarske, Poljske na kojima je osvojila osam nagrada.

- Dugo je trajalo, ali nedovoljno da upoznaš tolike ljude, zaljubljenike u kazalište -  istaknula je Sara Lustig, glumica koja je utjelovila lik same Kaštenke, o festivalskoj turneji. Riječ je o lutkarskim festivalima s dugom tradicijom gdje je Kaštanka prepoznata kao predstava koja ide korak više. Kaštanka je tako u Srbiji osvojila nagrade za animaciju, najbolju scenografiju,redateljsku poetiku i scenski izraz. A u Bugarskoj nagrađena je prvom nagradom za umjetničko postignuće i doživljaj Čehovljeva svijeta.

No, pozvani su još na velik broj festivala koje su morali odbiti, ali iz Kazališta najavljuju daljnu turneju. U kolovozu će sudjelovati na Festivalu u Pekingu gdje su od 1500 prijavljenih odabrani među deset međunarodnih predstava, a u listopadu idu na Festival u Bugarsku.

Kazalište lutaka, međutim, nije aktivno samo na međunarodnom planu. U travnju održan je prvi hrvatski Showcase kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta. Iz Kazališta pozivaju i na 24. Kazališno ljeto, tradicionalnu ljetnu kulturnu manifestaciju. Također i na Mediteranski međunarodni festival u Zadru u trajanju od prvog do petog srpnja koji će predstaviti lutkarske predstave za odrasle.

- Lutkarske predstave nisu namijenje samo djeci. Cilj nam je senzibilirati našu publiku, potaknuti je da na nas posjeti -ističu iz Kazališta lutaka Zadar.

Također pozivaju građane da prisustvuju kazališnoj predstavi Kisik gostujuće Umjetničke akademije Osijek koja je na programu u četvrtak.

EKIPA "KAŠTANKE"
Redateljica i adapatorica dramatizacije predstave je Vjera Vidov, a njena asistentica je Sara Lustig koja glumi lik Kaštanke. Glume i Dominik Karakašić, Irena Bausović te Goran Vučko. Autorica dramatizacije je Petra Mrduljaš, a scenografkinja, kostimografkinja i oblikovateljica lutaka je Natalija Burnos. Skladatelj glazbe za predstavu je Igor Karlić.
20. travanj 2024 12:53