StoryEditorOCM
Zadar plusGLAZBENA SURADNJA

Zadarska klapa Munita ugostila Mladena Grdovića na svojoj novoj pjesmi pod nazivom "Ovo je Dalmacija"

Piše Zadarski.hr
9. srpnja 2024. - 08:49

Dalmacija. Vječna inspiracija svakoj klapi. Njene su ljepote, težačka i bremenita prošlost duboko utkane u dušu i identitet svakog dalmatinskog čovjeka. U svojoj novoj pjesmi pod nazivom „Ovo je Dalmacija“ klapa Munita opet pjeva o Dalmaciji, ali ovog puta pokušava postaviti pitanje: do kada će biti naša? Kroz simbolične poruke unuka i djeda, sa strepnjom gledaju što se oko nas događa – uzimaju nam je, dan po dan, komadić po komadić, a da pri tome ne znaju ništa o njoj. Zapitajmo se - je li novac baš sve, vrijedi li za njega prodati sve ono što su generacije težaka u krvi i znoju priskrbile, često otimajući šaku zemlje od živog kamena?

Autor teksta i glazbe, član klape Vjekoslav Šuljić od početka je znao – za pjesmu sa ovakvom porukom klapi se treba pridružiti čovjek kojemu je Dalmacija u krvi, koji ju je proslavio u svojim pjesmama, veliki prijatelj Munite, neponovljivi Mladen Grdović. Klapa je zajedno sa Mladenom do sada snimila nekoliko njegovih pjesama, a vječna će uspomena ostati osvojeni Grand Prix Splitskog festivala 2016. sa „Ostavljam vas moji najdraži“. Ovoga puta Mladen je gost na pjesmi Munite, čime se samo potvrđuje dugogodišnje prijateljstvo i glazbena suradnja.

Okruženi surovom realnošću, klapa Munita i Mladen podsjećaju – ne smijemo izgubiti ni prodati ono što nas čini dalmatinskim ljudima, moramo očuvati ovaj mali komadić raja, naše običaje, i našu dalmatinsku pismu. Klapa Munita pjesmom poručuje – Dalmaciju moramo čuvati, voljeti, mora nam biti u mislima i pjesmama, i ne smijemo je nikad uzimati zdravo za gotovo, jer je sve u njoj stečeno teško, a nestaje brzo i lako.

Pjesma je snimljena u studiju „Twenty Twenty“, glazbeni aranžman je djelo Jere Šešelje, bubnjeve je odsvirao Goran Šućurović, a nadahnute gitarske dionice Karlo Žampera. Za glazbeni video spot zaslužan je dvojac Davor Strenja Damir Matešić, a sniman je na atraktivnim lokacijama u Lukoranu (Glumo), brdu Orjak kod Kali i u akvatoriju oko Telašćice.

Munita je peteročlana zadarska klapa koju čine Hrvoje Rančić (prvi tenor), Marko Žorž (drugi tenor), Vjekoslav Šuljić (bariton), Marko Vidučić (prvi bas) i Matej Sikirić (drugi bas). Glazbeno djelovanje klape Munita od početka je obilježilo djelovanje u više glazbenih pravaca – od tradicijske a capella klapske pjesme, pa sve do instrumentalnih autorskih skladbi sa modernim glazbenim aranžmanima. Za svoj su rad nagrađeni nizom glazbenih nagrada na mnogim festivalima.

Novu pjesmu “Ovo je Dalmacija” zadarska će klapa 21. srpnja predstaviti na festivalu “Večeri dalmatinske pisme” u Kaštelima, na kojem su do sada pet puta uspješno nastupili, osvojivši čak 10 glazbenih nagrada.

24. srpanj 2024 19:47