StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: REZULTATI INTERNE RADIONICE DRUŠTVA ARHITEKATA ZADRA

'Zadarska kockica' najbolja je festivalska kućica

16. svibnja 2018. - 12:11
za plakat_Photo - 2

Oblikovanje festivalske kućice, koja će Gradu Zadru služiti za razne sajmove, festivale ili izložbe u svim godišnjim dobima, te koja prvenstveno treba biti višenamjenska, prenosiva i originalna, bila je tema interne radionice Društva arhitekata Zadra, na kojoj je pobijedio četveročlani tim mladih zadarskih arhitekata.

Matija Huzjak (nositelj), uz koautore Kristinu Kedžo, Emila Gulana i Tomu Šarića, u roku od mjesec dana, koliko je radionica trajala, napravio je idejni projekt nazvan "Zadarska kockica" i, prema ocjenjivačkom sudu Feđe Vukića (predsjednik), Simone Gregorović, Petra Kozine, Tomislava Letinića i Marijete Kalanj Jelavić, zadovoljio je zadane uvjete originalnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti.

– Konstrukcija naše kućice je od aluminija, kako bi bila što lakša za transport i manipulaciju njome. Bit će izrađena i od OSB ploča, točnije drvenih komada koji ostaju nakon obrade drva pa se prešaju i lijepe. To je zahvalan materijal, povoljan i lagan, što također pridonosi lakšoj prenosivosti kućice. Vanjska opna je od aluminija koji je ispoliran do mjere da reflektira okolinu. Sve što se oko kućice događa, ljudska kretanja, let ptica, njihanje stabala, refleksijom postaje dio urbanog života grada, a kućica je njegov neodvojiv dio koji živi – objašnjava nam arhitekt Matija Huzjak.

Četiri dimenzije

Cijela priča festivalske kućice pobjedničkog tima počinje od forme kocke. Kad je zatvorena, izgleda pravilno, poput kocke, s dijagonalom po sredini. Kad se otvara, pola kocke diže se u zrak i tako se stvara krov. Bočne stranice također se mogu otvarati i na taj način pokriti više namjena, ako se, primjerice, u kućici nude suveniri. Kad nema festivala, zadarska će se kockica lako sklopiti i spremiti u određeno skladište do sljedećeg događaja.

– Projektni zadatak bio je definiran i tako da smo morali osmisliti tri dimenzije kućice, no mi smo ih ponudili četiri. Najmanja ima 2,5 kvadrata i može služiti kao kiosk, info-pult, prodavaonica sladoleda... Srednje veličine su 5,4 i 7,6 kvadrata, dok je najveća devet kvadrata i ona je predviđena za ugostiteljstvo ili prodaju suvenira. Naručitelj, točnije Grad Zadar, odlučit će koliko ih želi izraditi i u kojim dimenzijama, ovisno o događajima koje žele popratiti – rekao nam je arhitekt Huzjak, dodavši da su projektom ponudili i traženo rješenje za vodu.

– Do sada su ugostitelji u zadarskim adventskim kućicama morali donositi kanistre čiste vode, što smo mi zamijenili spremnicima u podnici kućice. U jednom spremniku bit će pitka voda za konzumaciju i pranje, a u drugi će se slijevati prljava, otpadna voda. Što se tiče struje, u kućici će postojati razvod električnih instalacija, a napajat će se iz vanjskog izvora – doznajemo od Huzjaka, koji o tijeku realizacije ne može još sa sigurnošću govoriti, no okvirni je cilj da kućice budu izgrađene do Adventa 2018. godine.

– Smatram da do arhitektonskih rješenja uvijek treba dolaziti nadmetanjem, bilo da je to u formi radionice ili natječaja, u kojima se između više ponuđenih opcija odabire najbolje rješenje. Također, i po ovom primjeru uviđam da je komunikacija između naručitelja projekta Grada Zadra i Društva arhitekata izvrsna – zaključio je Huzjak.

Ocjenjivački sud pohvalio je sve sudionike radionice zbog angažmana oko radova, a bilo ih je pet i svi su ocijenjeni kao iznimno kvalitetni. Konačan produkt radionice bit će i katalog pristiglih radova te organizirana izložba u Kneževoj palači u Zadru. Otvaranje izložbe bit će u ponedjeljak 21. svibnja, u podne.

Pobjedniku 10.000 kuna
Prvu nagradu u iznosu od 10.000 kuna dobio je rad spomenutog autorskog tima, drugu, u neto iznosu od 6000 kuna, osvojio je arhitekt Rade Gregov, treća nagrada u neto iznosu od 4000 kuna ide Ivanu Kujundžiću, Ivana Mandić Bukulin zauzela je četvrto, a Tea Strika peto mjesto.
24. travanj 2024 07:14