StoryEditorOCM
Zadar plusSVA IMENA

Zadarska kultura obogaćena vrijednim djelom: iz tiska izašla monografija o povijesti Kazališta lutaka Zadar autora Abdulaha Seferovića

Piše LB
7. ožujka 2023. - 19:06

Iz tiska je izašla knjiga „Što je Zadar bez Kazališta lutaka“, autora Abdulaha Seferovića, zadarskog novinara i publiciste, koji je u ovoj monografiji donio pregled cijele povijesti Kazališta lutaka Zadar, od njegovih početaka do današnjih dana.

Ovom vrijednom, bogato ilustriranom monografijom „autor je vrlo visoko uzdigao zadarsko lutkarstvo, ponudivši ga kao simbol najvećeg dometa gradskog kulturnog prepoznavanja“, primijetio je u recenziji dr. Živko Nižić.

- Ovaj tekst je izvrsna, višedimenzionalna slika moći zadarskog lutkarstva, intrigantni pogled na zadarsku kulturu i selektivni spomen na njene kreatore – zaključuje Nižić.

Monografija o proslavljenom zadarskom ansamblu i Kazalištu na 120 stranica donosi detaljan pregled povijesti lutkarstva, od samih početaka, uz ilustracije koje nisu samo fotografije predstava, već i prizori iza kulisa, prizori sa putovanja i gostovanja, te kao vrlo vrijedan dodatak – veliki broj plakata lutkarskih predstava. Donosi također popis djelatnika i suradnika u Kazalištu lutaka Zadar od 1952. do 2018. godine: ravnatelja, redatelja, glumaca, scenografa, skladatelja, oblikovatelja svijetla, kostimografa i koreografa. Slijedi kronološki popis cijelog repertoara Kazališta lutaka Zadar iz istog razdoblja, kao i popis nagrada i priznanja.

Ova tvrdo ukoričena monografija, većeg formata, je dvojezična, pisana na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Uz navedene popise koji se nalaze na kraju knjige, monografija je u svom tekstualnom dijelu podijeljena na sedam cjelina, nazvanih „Zadarske lutke uvijek putuju u nepoznato“, „Glasnici kreativnog potencijala“, „Čudesan na sceni odsanjan san“, „Metafora kreativnog potencijala“, „Kazalište kao duhovni prostor“, „Veličanstveni domoljubni obred“ i „Lutkarska predstava ima posebnu moć.“

Izdavač monografije je Kazalište lutaka Zadar, uredništvo potpisuju Teodora Vigato, Vedrana Valčić i Magdalena Koritar, koja je radila lekturu i korekturu, recenzenti su Teodora Vigato i Živko Nižić, a prijevod na engleski jezik napravio je Emil Šprljan. Media oglasi potpisuju grafičko oblikovanje, a kao izvori fotografije navode se Iva Perinčić, Mate Petričević, Tomislav Marijan Bilosnić, te arhiva Kazališta lutaka Zadar. Knjiga je objavljena uz potporu Grada zadra i Zadarske županije.  

20. travanj 2024 15:51