StoryEditorOCM
Zadar plusKREATIVNA DUŠA

Zadarska pjevačica Marina Tomašević nije se odrekla glazbe, ali ne uklapa se u ‘nova svjetla pozornice‘: ‘Na estradi me se po zapovijedi zaobilazi‘

Piše Mirela Goreta
27. lipnja 2022. - 09:54

Ne, nije se, kaže, povukla iz svijeta glazbe, nego su joj, kao i mnogim njezinim kolegama, "nametnuta neka čudna pravila", pa ih se, bez obzira tko su, snimali nešto novo ili ne, "jednostavno, po zapovijedi zaobilazi".

– I onda čini kao da smo se povukli, što nikako nismo – govori zadarska pjevačica i slikarica Marina Tomašević, navodeći kako je u protekle četiri godine snimila četiri pjesme i tri videospota. U onu posljednju "Ti si moj svijet" zaljubila se prije nekoliko godina. Za pjesmu Marka Tomasovića i autorice stihova, također slikarice Štefanije Soldan, znala je da će kad-tad biti njezina iako je prvotno bila namijenjena muškom vokalu. Snimila ju je još prošloga ljeta, baš kao i pripadajući videobroj u Marini Tribunj, te ju je tek nedavno odlučila pustiti u eter. Zadovoljna je njezinim odjekom u javnosti i pozitivnim reakcijama, no trenutačno nije fokusirana ni na kakve velike glazbene planove, iako drži kako će uskoro i na tu temu imati što reći.

image

Slika Marine Tomašević

Privatni album

Estradna pravila

– Za sada je moja parola "Bolje biti u miru nego u pravu", zato sam prihvatila samozatajniji život, bez svjetala pozornice, jer ta svjetla više nisu ono što bi trebala biti. Da, vrijednosti i način funkcioniranja u domaćoj glazbi izgubili su veliki smisao... Ne bih htjela ispasti patetična, ali već i ptičice na grani znaju i vide kakva estradna pravila imamo. Ja ne želim biti i nisam dio te priče – čvrstoga je stava pjevačica, kojoj nedostaju vremena Zdenka Runjića, Rajka Dujmića, Zrinka Tutića, Đorđa Novkovića... Ona u kojima je, kaže, skladateljima bilo normalno raditi kvalitetne pjesme. S glavom i repom. Zato je Marina svoju kreativnost uspješno usmjerila u slikarstvo, koje je posljednjih godina sve više zaokuplja.

image

Marina Tomašević i Luka Modrić

Privatni album

– Zapravo, slikarstvo je moja prva ljubav. Dobila sam i status slikarice od Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Osjećam se umjetnicom, kreativnom dušom, u meni nema praznine. Uvijek nešto radim... Kreiram, pjevam, snimam, pišem, crtam, stvaram – kaže Zadranka. Već neko vrijeme tehnikom crnih vina (vinorel) slika konje. I ide joj sjajno...

image

Marina Tomašević i Zlatko Dalić

Privatni album

– Riječ je o vrlo zahtjevnoj tehnici i tu ne smije biti greške jer je vino kao medij za slikanje specifičan. Kako ga staviš na papir, tako i ostaje, nema popravka. Zato mi je vinorel i izazovan. Rijetko ga, pa i nikako, umjetnici koriste jer je zahtjevan i vrlo spor. Imam dosta ponuda za izložbe, međutim, nikako da skupim veliku količinu originala jer, kako koju sliku naslikam, tako ona dobije nove vlasnike. Često izrađujem i portrete po narudžbi. No vjerujem da ću ove zime uspjeti upriličiti izložbu – uz smiješak će Marina, ujedno potvrđujući kako se od slikarstva može egzistirati. No ne može reći i kako prati domaću glazbenu scenu, više tu i tamo, u prolazu, čuje nešto.

image

Marina Tomašević

Privatni album

Istinite emocije

– Naučila sam se kontroli i osvještavanju vlastitih emocija, tako da me više ništa ne nervira. Sve mi je ravno (smijeh)... Još uvijek sam okrenuta starijim kolegama, veseli me tu i tamo pogledati koji koncert uživo na YouTubeu. Uglavnom je to naš Oliver, te inozemne zvijezde. Nažalost, ono što bih ja zamijetila i rekla "wow" kod novih i mladih ljudi nisam primijetila, a jako bih voljela. Sigurno je da ih ima... Međutim, nije dovoljno samo imati tehniku pjevanja, bitniji su neki drugi faktori. Pjesma je emocija, a emocije se prenose na iskren način, ne pjevačkim tehniciranjem, ne glumom, već istinom, ma kakva ona bila – smatra iskusna pjevačica. Ipak, drži kako će u svemu stvari doći na svoje mjesto, pa tako i u njezinoj profesiji.

– Svjedoci smo velikih globalnih promjena, evolucija čovječanstva se jako ubrzala, promjene dotiču svaki segment bivanja, pa tako i glazbe. Vraćamo se prirodnosti, srcu, duši, iskrenim emocijama. Živimo u vremenima kada se događaju neizbježnosti, u vremenima kada će maske padati, jedna po jedna. Samo promatrajte – kaže Marina Tomašević.

image

Marina Tomašević

Privatni album
26. travanj 2024 15:02