StoryEditorOCM
Zadar plusNA DVA KOTAČA

Zadarski brico Ive Morović krenuo biciklom u Lisabon: Nakon dva propala pokušaja odlaska u Tokyo, u Portugal putujem sam iz Ancone!

Piše Mišel Kalajžić
10. rujna 2021. - 22:05

- Nakon dva propala pokušaja odlaska u Tokyo, odlučio sam se za rutu Ancona - Lisabon, za sada putujem sam, no možda mi se pridruži i moj prijatelj Tomislav Barbić. Hvala mom velikom prijatelju Ivici Milanji koji se ponudio kao vozač i psihoterapeut, mada to meni za sada ne triba. Veliki pozdrav svima!

Ovim se riječima na Facebooku oglasio Ive Morović, poznati zadarski brico i avanturist koji je do sada već nanizao zavidan broj putovanja i pothvata. Morović se odlučio otputovati do Lisabona – na biciklu. Iz Zadra se uputio brodom do Ancone, a onda će sa „čizme” krenuti na dva kotača prema glavnom gradu Portugala.

image
Ive Morović na putu u Lisabon
Privatni Album

- Kao stručnjak za mentalno zdravlje, a temeljem višemjesečnih opservacija, pacijentu Ivi Moroviću utvrdio sam nedvojbenu dijagnozu stresitisa pop... te mu pripisao obaveznu terapiju vožnje biciklom u trajanju od mjesec dana. Prika moj, sritan ti put! Pedalaj, putuj uživaj... zaslužija si! - poručio mu je prijatelj Milanja na odlasku iz luke Gaženica.

Morović je član biciklističkog klupa Pedalinac s kojim se još od 2019. pripremao na spomenuti put u Tokyo, također biciklom, kamo su namjeravali stići do otvaranja Olimpijskih igara. Plan je bio odletjeti do New Yorka pa preko slapova Niagare ući u Kanadu, u SAD se vratiti u Detroitu, potom dalje prema Chicagu odakle kreće Route 66 kojom bi pedalirali prolazeći kroz Missouri, Kansas, Oklahomu, Texsas, New Mexico i Arizonu. S Route 66 bi skrenuti kako bi posjetili Grand Canyon i Las Vegas, a put kroz SAD trebao je završiti u Los Angelesu, odakle bi letjeli za Nagasaki na zapadu Japane, te pedalirali do istoka odnosno cilja u Tokyu. Put je planiran kroz Fukupku, Hiroshimu, Osaku, Kyoto, Naru i preko planine Fuđi, a na pothvat se trebalo odvažiti sedam pedalinaca, s mogućnošću priključenja još pokojeg na nekom dijelu putovanja. Trebao je to biti put oko svijeta za 80 dana, ali korona je pobrkala taj, kao i mnoge planove.

image
Ive Morović na putu u Lisabon
Privatni Album

Stoga se Morović odlučio na solo đir do Lisabona na svom biciklu, nakrcanog samo najosnovnijim potrepštinama i s puno dobre volje i energije. Njegova objava na facebooku izazvala je puno komentara i čestitki za sretan put i povratak nazad. A kad se vrati, Ive će imati o čemu pričati. Sretan put!

19. travanj 2024 22:50