StoryEditorOCM
Zadar plusOUR PLANET, OUR HOME

Zadarski Dječji vrtić ‘Sunce‘ ostvario suradnju s vrtićem iz Puntagorde na Kanarskom otočju; U projektu su i ‘Čistoća‘, ‘Nasadi‘...

Piše Zadarski.hr
21. travnja 2023. - 09:34

- Iznimno smo sponosni na naš novi projekt koji provodimo zajedno s vrtićem s Kanarskog otočja, otoka La Palma, naseljem Puntagorda. Naš zajednički projekt nosi naziv "OUR PLANET, OUR HOME", a usmjeren je odgoj djece za održivi razvoj. Misao vodilja u odgoju i obrazovanju za okoliš i održiv razvoj trebala bi biti poruka indijanskog poglavice Seattle koju je dao američkom predsjedniku 1854. godine, a ona glasi: "Učite vašu djecu kao što mi činimo s našom, da je Zemlja naša majka. Što god snađe Zemlju, snaći će i sinove Zemlje" - kaže odgojiteljica iz zadarskog Gradskog dječjeg vrtića "Sunce" Nikolina Bura.

U ovom projektu sudjeluju dvije odgojne skupine iz Programa predškole sa svojim odgojiteljicama. Aktivnosti se planiraju zajedno sa djecom, kako iz predškole Smiljevac, tako iz ustanove Ceip Puntagorda. Osim Španjolske projektu su se priključile Poljska, Turska i Armenija stoga će se i samo umrežavanje ustanova, odgojitelja i djece proširiti na više država.

Pored aktivnosti vezanih uz održivi razvoj djeca će jačati i svoje digitalne kompetencije.

Ovaj projekt provodit će se uz suradnju i podršku lokalne zajednice - Čistoća d.o.o., Nasadi d.o.o., Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar i Zadarski azil.

- Entuzijazam profesionalaca je pokretač ovako vrijednih projekata koji odgajaju našu  djecu kao građanine svijeta na što smo iznimno ponosni. Ovaj projekt nam još jednom dokazuje da ne postoje granice kada je riječ o uspostavljanju suradnje i vrijednih partnerstava" - poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce" Mirjana Miočić.

image

Projekt Our planet, our home

Dječji vrtić "Sunce" posljednju je godinu intenzivno djelovao kako u smjeru umrežavanja na nacionalnoj razini, tako i na umrežavanju na internacionalnoj razini u sustavu predškolstva. Tijekom protekle godine ostvarena su brojna partnerstva preko Erasmus + programa s Italijom, Španjolskom, Portugalom,  Švedskom i Slovenijom.

image

Projekt Our planet, our home

- Upravo tako smo odabrali platformu E twinning koja je jedna od aktivnosti Erasmus +  programa namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Ona omogućuje djelatnicima i djeci iz odgojno-obrazovnog sustava upoznavanje i suradnju s kolegama iz drugih europskih zemalja, komunikaciju na različite načine, poticanje komunikacijskih vještina, multikulturalnost kao i rad na zajedničkim virtualnim projektima - istaknula je Miočić.

image

Projekt Our planet, our home

image

Projekt Our planet, our home

image

Projekt Our planet, our home

06. svibanj 2024 14:22