StoryEditorOCM
Zadar plusDAVID PAVIN

Zadarski košarkaški megatalent kadetima Cibone zabio je 44 koša, a europski velikani već ga otvoreno vabe pod svoje skute: ‘Šokirao me poziv Spanoulisa‘

Piše Dražen Žura
7. travnja 2022. - 07:28

Zadar je oduvijek na svojem košarkaškom nebu imao neku “zvijezdu”, odnosno, igrača oko kojeg bi se znalo vrtjeti puno toga.

U priči koja slijedi, nije riječ o nekomu tko je član KK Zadar, nego svoje korake radi u dresu Sonik – Puntamike. O njemu se već govori u krugovima ljudi koji su zaduženi za “skautiranje” darovitih igrača koji imaju “ono nešto”. 

Pod lupom je David Pavin, sedamnaestogodišnjak, kojim osim igračkog statusa ima itekako veze s Puntamikom, jer tamo žive mnoge obitelji Pavin... O tome nekom drugom zgodom, ovoga puta David je naše zanimanje privukao brojkom 44, jer toliko je poena upisao igrajući protiv kadetske momčadi Cibone, u Jazinama. Idemo ispočetka.

- Kod mene nije bilo dvojbe kojim ću se sportom baviti, jer od malih nogu s tatom sam išao na utakmice Zadra i normalno zavolio ovaj sport! Prvog zgodom sam se upisao u Školu košarke Sonik- Puntamika, tako da je iza mene deset godina staža u zelenom dresu – veli David koji je prošao sve dobne razrede košarkaške reprezentacije Hrvatske.

Red na seniorski nastup

Onda je došao i red na seniorski nastup kojem se nije tako rano nadao, jer imao je svega petnaest godina....

- Kako se prošle godine korona u nekoliko navrata uvukla u našu momčad, ondašnji trener Hrvoje Vlašić uvrstio me je u sastav za utakmicu s Cibonom u Zagrebu. Tih pet minuta neću nikad zaboraviti, za mene je to veliko iskustvo, neka je vrijeme provedeno na parketu za neke možda premalo. Ali meni je to bilo dovoljno za veselje – priznaje Pavin, koji je u posljednje vrijeme počeo dobivati sve više vremena, čak je postao i dio početne postave...

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Moram se svima zahvaliti na ukazanom povjerenju, kad kažem svima onda se to odnosi na cijeli klub, od vodstva do stožera. Roko Jurlina, kao mladi trener mi puno pomaže, tako da su za mene seniorske minute iznimno važne. Nekako mi se najviše približio, međutim, nikako ne smijem preskočiti Peru Perića i Stipu Kuliša koji su me vodili u mlađim uzrastima, praktički, u meni vidjeli potencijal, hvala im od srca - iskreno će David koji je imao zapaženo izdanje na Europskom košarkaškom challengeru, jer je FIBA to zamijenila s Europskim prvenstvom kako bi, poštujući epidemiološke mjere izbjegli da se na jednom mjestu nađe šesnaest reprezentacija.

Čvrsto na zemlji

- Za mene je to jako važno iskustvo, ne samo radi činjenice da sam u konačnici turnir odradio s prosjekom od 23 poena i uvršten među najboljih pet, nego isključivo zbog toga što sam dobio prigodu odigrati četiri - pet utakmica s jakim suparnicima. Moj košarkaški moto je korak po korak, ništa ne želim preskakati. To što imam i seniorskih utakmica nije me odvojilo od mojih vršnjaka, naprotiv, uvijek ću se držati gore spomenutog, kako je potrebno raditi sve u svoje vrijeme – zrelo će Pavin koji ističe da mu je u igri osobito važno razigrati suigrače, međutim, lopta u ruci i šut još su mu draži.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Nisam sebičan, to mi je najbitnije, ali tko ne bi uzeo šut kad ti u pravom trenutku dođe lopta – ispalio je iz prve David kojeg smo pitali kako kotira  u oku košarkaških promatrača, budući je nedavno u Beogradu  sudjelovao na turniru U-18  Euroleague Basketball Adidas u sastavu Next Generation momčadi, čiji je izbornik bio grčki košarkaški bog, Vassilis Spanoulis.

Dobar posao u Beogradu

- Iskreno, bio sam na trenutak začuđen, gotovo dugo ne vjerujući da je poziv stigao od takve košarkaške veličine kao što je Spanoulis. Međutim, emocije su stišale otišao sam u Beograd i odradio dobro ukazano povjerenje, najviše sam u jednoj utakmici ubacio 19 poena. Dovoljno za početak – ponovo je skroman Pavin, koji nije mogao ne odgovoriti na pitanje je li bilo zanimanja , odnosno, konkretnih ponuda od velikih europskih klubova jer oni uvijek šalju svoje izaslanike na takva događanja....

- Bilo je otvorenih ponuda, ali smatram kako sam još premlad, bez prevelikog iskustva i da bi mi primjerice odlazak u neke velike klubove poput Reala ili Barcelone mogli donijeti samo zastoj u razvoju. Ne samo radi jake konkurencije koja je uvijek poželjna ako želiš napredovati u sportu kojeg si odabrano, nego mojeg razmišljanja, da je bolje krenuti iz manje razvikanih klubova u kojima se sigurno može steći više iskustva – misli David kojem je najveći košarkaški uzor Kobe Bryant, nažalost, tragično preminuli bek šuter NBA momčadi Los Angeles Lakersa....

image
Luka Gerlanc/Cropix

- U njemu sam vidio sve, netremice pratio svaki potez, imao je stav u igri, gledao njegove brojne video zapise, Bryanta sam doživio kao izvrsnog čovjeka, šteta, što nas je napustio. Inače, moja soba je bila oblijepljena brojnim posterima NBA zvijezda, ne mogu ih sve nabrojiti, uglavnom košarkaški velikani – kazao je Pavin, uvjeren kako nikoga nije zakinuo u spominjanju kroz razvoj karijere koju želi, spomenimo još jednom, gradi korak po korak, radom i strpljenjem! I nikad ne ispusti zahvaliti za prigodu koju mu nude svi treneri, dok klub posve stoji iza njega.

‘Čvrstog je karaktera, posvećen, radnik...’

- Davida treniram već nekoliko godina te ga poznajem jako dobro, proveli smo sate i sate trenirajući. Definitivno je kao potencijal posljednjih godina ostvario veliki napredak u svojoj igri, što ga je dovelo i do bitne uloge u reprezentaciji svog godišta. Klub i ja smo stali uz njega i dali mu priliku, a i sada ima dobru minutažu u seniorskom sastavu što mu je dragocjeno iskustvo koje će mu koristiti. Sigurno je da je “čvrsto na zemlji“ obzirom na njegov karakter, da ne preskače stepenice nego da ide korak po korak što i radi i vjerujem da će se profilirati u pravog igrača. Posvećen je radu, ako bude i više radio te težio stalno boljem ostvarit će dodatni napredak i ostvariti željeni cilj. 

28. travanj 2024 19:51