StoryEditorOCM
Zadar plusPIJ MALO, PIJ DOBRO

Zadarski kraft pivari predstavili pivo s okusom maraške: ‘Rajsko voće‘ ide najbolje uz kolače...

Piše Iva Ivanac
30. rujna 2020. - 17:36

'Drevna legenda kaže da je Bog na Zemlji sakrio neke voćke iz svog rajskog vrta. Jednu od njih davno su otkrili u Maloj Aziji i donijeli u Dalmaciju, gdje je postala božanstvo svoje vrste... A na našu sreću blagoslovila i ovo pivo. Okusi raj na zemlji –  rajsko voće', piše na etiketi sezonskog piva Varoške pivovare koje je napravljeno, nećete vjerovati, od domaće sorte višnje maraške.
Marko Jukić, Jurica Tomić i Marko Klanac, vlasnici zadarske pivovare,  i ove su godine, po četvrti puta napravili pivo s višnjom maraškom koje nosi naziv 'Rajsko voće'. Predstavili su ga u srijedu ispred crkve Sv. Donata.

- Ovo je četvrta šarža pive s maraškom. Iako smo je i prošle godine radili, nismo imali veće količine pa je nismo niti prodavali, bila je za kućnu upotrebu, smije se Marko i nudi nam točeno 'Rajsko voće'. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Da je pivo napravljeno od maraške, odaje bordo-crvena boja, a potom i okus. Rajsko voće, odnosno maraška sour, po definiciji je kiselo pivo, iako je okusom daleko od toga. Na prvi, a ni na drugi gutljaj, ovo pivo, iako je craft, uopće nije gorko niti kiselo, već je prava voćna bomba.

- Samo nekih dva tjedna u godini maraška je u svom 'vrhuncu' i upravo je tada treba ubrati te što prije krenuti sa spravljanjem i pripremanjem piva. Višnja ne smije biti kisela, a ne smije biti ni prezrela. Cijeli se proces treba dobro tempirati, ističe Marko pa dodaje kako su prve pive koju su radili s maraškom bile tamne, no onda su shvatili kako je domaća višanja lagana i kako je najvažnije da u pivu dođe do izražaja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Baza 'Rajskog voća' je svijetlo pitko pivo 'Ćakula' koja ima pet posto alkohola, a maraška sour zbog dodatne fermentacije višanja i divljih kvasaca ima šest posto alkohola, ističe Jurica dodajući kako u svojoj ponudi imaju tri stalna piva: Ćakula, Bonaca, Nevera, te još šest sezonskih piva među kojima je i ono koje od šest do devet mjeseci odleži na morskom dnu.

- Svi prihvaćaju da se u vinarstvu berba mijenja iz godine u godinu, ali nitko ne prihvaća da se u pivarstvu pivo isto tako mijenja. Kad radite iz godine u godinu, jasno je da se i maraška mijenja, napominje Marko dodajući kako su nedavno, usprkos lockdownu i pandemiji koronavirusa koja im je uzrokovala probleme u poslovanju jer su otkazane sve manifestacije uz pomoć kojih dečki dolaze do svojih kupaca, otvorili svoju prvu kušaonu na Relji u Zadru.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iako je Rajsko voće pivo, ono se, govori nam Marko, najbolje slaže uz deserte i to one koji su malo više slatki i teži. U toj kombinaciji maraška sour svojom kiselinom i suhoćom presječe slatkoću. Jednostavnije rečeno, pivo Rajsko voće zapravo se ponaša kao vino rose.

Nakon degustacije piva od Maraške, u srijedu su u crkvi sv. Donata predstavljeni i već dobro poznati proizvodi Sandre Babac, vlasnice brenda Šinjorine smokve koja se oduševila kada je kušala 'Rajsko voće'.

- Naša tamna marmelada maraška inače jako dobro ide uz crno vino, a sad sam prvi puta probala i Rajsko voće te vjerujem kako bi se ta dva proizvoda odlično sljubila jedno s drugim. Maraška je uz smokvu apsolutni hit i u toj se kombinaciji trebamo brendirati kao proizvođači i sami krojiti gastroponudu naše županije, kazala je Sandra.

25. travanj 2024 03:39