StoryEditorOCM
Zadar plusLIJEPE VIJESTI

Zadarskoj Kino Zoni veliko priznanje na svjetskoj razini: evo koji su benefiti biti u društvu CICAE-a

Piše Zadarski.hr
12. lipnja 2022. - 17:17

U zoru četvrtog izdanja ljetnog kina za zadarsku Kino Zonu stiglo je strukovno priznanje na najvećoj razini.

Naime, na godišnjoj skupštini jedinog međunarodnog udruženja art kina CICAE, održane u Cannesu tijekom istoimenog filmskog festivala, temeljem kvalitete i raznolikosti filmskog programa te kulturnog značaja donesena je odluka o primanju Kino Zone u članstvo!

Kino Zona se tako pridružuje osječkom kinu Urania, pulskom kinu Valli, riječkom Art Kinu, splitskim Zlatnim Vratima, kinu Metropolis te kinu Samobor kao sedmo hrvatsko kino u članstvu te prestižne svjetske organizacije. 

Članstvo Kino Zoni omogućava ostvarivanje međunarodne suradnje s kinima i festivalima diljem svijeta, pohađanje seminara, stručnih usavršavanja, umrežavanje s ostalim članicama, povezivanje s distributerima te sudjelovanje u razmjeni programa, selektiranje filmova netom nakon svjetskih premijera, prezentiranje aktivnosti kina na festivalu u Veneciji, Berlinu i Cannesu kao i gostovanje na festivalima u ulozi stručnih predavača i članova žirija. – istaknuo je voditelj Kino Zone, Andrej Fric.

image


Andrej Fric, predsjednik Drustva za nezavisnu kulturu.
 

Jure Miskovic/Cropix

CICAE (International Confederation of Art Cinemas) je osnovana 1955. od strane art kino udruženja Njemačke, Francuske, Nizozemske i Švicarske radi promicanja kulturoloških razlika u kinima i festivalima, odnosno postavljanja temelja i davanja podrške tržištu usmjerenog na produkciju kvalitetnih nacionalnih filmova, smatranih "visokorizičnim" oblicima umjetnosti.

Priznata od  Vijeća Europe, CICAE predsjedava Međunarodnom vijeću za film, televiziju i audiovizualne komunikacije (IFTC) pri UNESCO-u, članica je Media Salles, koalicije Coalition française pour la diversité culturelle , a surađuje i s Europa Cinemas.

CICAE-ina nadležnost jest umrežavanje i stvaranje spone između kina i festivala. Danas, CICAE okuplja preko 3.000 kina kroz nacionalne kino mreže, pedesetak individualnih nezavisnih kina u približno trideset država diljem svijeta, petnaestak festivala (uključujući Berlin, Cannes Locarno, Sarajevo, Veneciju, Annecy i Hamburg), kao i niz distributera art- filmova.

Ciljevi su potaknuti art kina da se okupe pod zajedničkim okriljem na nacionalnoj i međunarodnoj razini, dobiti podršku iz tijela državnih uprava, poticati distribuciju kvalitetnih filmova iz svih zemalja, u svim zemljama, a kako bi se povećao broj publika i poticala proizvodnja.

20. travanj 2024 15:44