StoryEditorOCM
Zadar plusOSVAJAČ EUROVIZIJE

Zadranin Zvonimir Zrilić predvidio trijumf svoje grupe Riva na Eurosongu davne 1989. godine, njegova sadašnja prognoza glasi: Pobijedit će Albina!

Piše Mišel Kalajžić
13. svibnja 2021. - 19:10

- Moje skromno mišljenje je da će Albina pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu. Držim palčeve! - objavio je na svojoj facebook stranici Zvonimir Zrilić, gitarist nekadašnje grupe Riva i izazvao nemalu pažnju komentatora.

Zadarskoj grupi Riva pošlo je 6. svibnja 1989. godine za rukom ono što nije niti jednom hrvatskom izvođaču, niti izvođačima iz zemalja bivše Jugoslavije do sada - da postanu eurovizijski pobjednici.

U Lausanni, u Švicarskoj članovi grupe Riva (Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić) osvojili su 137 bodova ispred Velike Britanije koja je tada osvojila 130 bodova. Treće mjesto tada je zauzela Danska sa osvojenih 111 bodova, nakon koje su svi ostali ostvarili duplo manje. Osim zadarskih izvođača, za uspjeh su bili zaslužni i Stevo Cvikić koji je napisao tekst, te Rajko Dujmić koji ga je uglazbio.

Zbog toga Zvonine riječi imaju težinu, pa kad već tvrdi da će naša Albina pobijediti, zamolili smo ga da nam obrazloži svoju prognozu.

- Pokušavali smo s raznim glazbenim stilovima, meni često čudnim, ali osobno, mislim da je ovaj put Hrvatska pogodila. Albina i njezina plesna grupa izgledaju izvrsno, vrlo televizično. Albina, uz to što izvrsno pjeva, ima i "ono nešto". Poslušao sam samo nekoliko pjesama koje će se predstaviti na Eurosongu. Obratio sam pažnju na Maltu koja ima dobru pjesmu i također vrlo dobro sve to izgleda. Znate, a to je poznato svima iz moje tadašnje ekipe koja je putovala na "našu Euroviziju", da sam jedino ja govorio da ćemo tada pobijediti. To sam prvo rekao u avionu, našem dragom, nažalost pokojnom, Nikici Kalođeri. Pogledao me i rekao: dragi dečko, znate li koliko puta sam to već čuo?..., a ja sam mu onako samouvjereno rekao: da, ali ovaj put to će tako biti. I tako je bilo...

Dakle, moja prognoza je da je pobjeda moguća i svim srcem sam uz Albinu i njenu ekipu. Uvjeren sam da tako razmišljaju i Emi i ostali članovi Rive.Treba vjerovati u to! - kaže Zvone.

- Koliko se Eurosong promijenio iz vremena Rive do danas? Zašto do sada nitko nije uspio ponoviti uspjeh Rive?

- Eurosong je vrhunski televizijski glazeno-scenski spektakl, začinjen sa malo geopolitike, tj. natjecateljskog rivaliteta među susjednim zemljama. Po tome, Eurosong se nije promjenio... Naravno, promjenili su se glazbeni stilovi i scenografija, ali to je "on going thing". Ljudi vole reći, nije to više to, ali jest. I gleda se sve više! Ne vidim što je tu u svojoj biti drugačije.
Pobijediti na Eurosongu nije lako, ali je izvedivo. Riva je živi primjer. Zašto smo imali loš plasman posljednjih godina ne znam. Međutim, nije baš najjasnije zašto nas iz Rive baš nikad nitko nije pitao za pomoć. Nevjerovatno, ali istina je i da je Riva jedini pobjednik Eurosonga koji nije otvorio svoj Eurosong. Mi u Zagrebu nismo mogli nastupiti?! A objašnjenje je bilo još bedastije. Rečeno nam je da neće biti pobjedničke pjesme na otvaranju jer se to ne uklapa u novu shemu Eurosonga? Naravno da je to bila politička odluka. Oni koji su to odlučili to dobro znaju. U godinama nakon toga, poslije rata, nismo aktivno sudjelovali u izboru ili pripremama naših predstavnika, možda Emilija jednom ili dva put sa savjetima, a vjerujem da smo mogli puno više pomoći da su nas pitali - kaže s dozom gorčine Zrilić.

- Što Albina može još učiniti za povećanje svojih izgleda?

- Albini treba medijska pažnja. U aktivnostima koje se događaju na marginama festivala treba osmisliti strategiju da se privuče medijska pažnja. Kad finalna večer krene, a vjerujem da će Albina biti u finalu, već će se znati tko je favorit. Neumorno treba raditi na medijskoj prisutnosti. Favoriti već na generalnoj probi jasno osjećaju da imaju veću pažnju medija i organizatora. To je znak da si na dobrom putu.

Pitali smo na kraju Zrilića, postoji li neka ideja da se Riva barem nakratko okupi i obilježi barem obljetnicu pobjede na Euroviziji?

- Riva je lijepa uspomena, nama koji smo bili u Rivi, ali i svim ljudima koji su s nama proživljavali te slavne trenutke. Riva na žalost nije ostvarila intenracionalnu karijeru jer je došao rat. Rat je zaustavio mnoge priče, pa i našu. Ne treba za tim žaliti. Okupljanje Rive je puno puta bilo tema, ali nije, stjecajem okolnosti, ostvareno. Neka Riva ostane lijepa uspomena, a Albina neka dovede Eurosong 2022. u Hrvatsku!

18. travanj 2024 11:29