StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DVA KONOPCA I DVA GLUMCA

Zadranka koja već 20 godina živi u Danskoj najavljuje svoju prvu predstavu sa zadarskim lutkarima!

10. rujna 2019. - 22:21
leda4-100919

U predstavi nema lutaka?

- Ne. Nema nikakvih lutaka.

Nego čega ima na pozornici?

- Ima konopa. Dva konopa i dva glumca.

To je sve?

- Da. I nemojte me gledati kao da je to malo. To je cijeli jedan svijet. Svi mogu imati svoju priču, pa tako i konop. Naravno, ako je zna ispričati i ako vi znate slušati.

Znači, junak vaše prve režije u Kazalištu lutaka Zadar je konop?

- U ovom slučaju, da. On je naslovni junak – kazala je Leda Festini Jensen, Zadranka s dugogodišnjom danskom adresom.

Gotovo dva desetljeća, putujući na relaciji između Zagreba i Kopenhagena, gdje je u braku s danskim novinarom, Leda je posvetila radu na dječjem programu, bilo da je radila za televiziju, bilo za brojna kazališta.

Leda Festini je završila Studij filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u Kopenhagenu je zaposlena u jednoj producentskoj kući, no kroz cijeli svoj kreativni period nije na sceni Kazališta lutaka u Zadru režijski postavila ni jednu predstavu.

- Svake godine sam dolazila u Zadar, no, evo, tek sad se dogodila suradnja s Kazalištem lutaka… „Kriva“ je neka malena danska slikovnica u kojoj sam vidjela ilustrirane konopce. Fascinantno. Napisala sam priču o njima. S ravnateljicom Iris Pavić Tumpom dogovoreno je da priču postavimo na scenu. Riječ je, dakle, o praizvedbi. Prvu izvedbu imat ćemo za djecu ove nedjelje, 15. rujna u 11 sati, dok je premijera predviđena u utorak, 17. rujna, u 20 sati – kaže Leda Festini Jensen.   

Zašto konop?

- Zašto ne? Priču sam nazvala „Bio jednom jedan…“ i u predstavi se uskoro na sceni pojavljuje konop. Bio jednom jedan konop. Kako rekoh, svi na svijetu imaju svoju priču. Konop, ako je ravna linija, nije živ. Ako poprimi neki oblik, oživi, sretne sebi sličnog, razvije odnos… to je onda njegova priča, zar ne? Pa i mijenja oblike, bude ono što želi. Bitan je način na koji će netko svoju priču pričati, nebitno da li je on konop ili nešto treće. Od naizgled najobičnijeg konopa može nastati sve, čudo. Može biti stablo, kokoš, krokodil, operna pjevačica… Tu su se zadarski lutkari, svojim pokretima, pokazali čudotvorci – kaže Leda Festini.

U predstavi su zapravo dva konopca?

- Da, žuti i crveni. Susretnu se i započinju svoju igru, svoju priču.

Personificiraju život?

- Pa o tome vam i govorim. Eto, reći ću vam da u svim tim promjenama u igri oni konačno postanu korisni. Postanu konopci za rublje, za sušenje rublja.

I tako završava (njihovo) lutanje? Postaneš koristan, dakle i sretan?

- Ne…

Ne?

- Ne.

Bili su zatočeni, izgubili svoju kreativnost, zaigranost, sreću?

- Upravo tako. Zato ih je vjetar oslobodio. I oni su opet mogli biti što su htjeli i ono u čemu su bili najbolji – ispričala je redateljica i dramaturginja Leda Festini Jensen.

Kako je poznato, Leda je kćerka lutkarskog maga Zvonka Festinija, zadarskog glumca, lutkara i redatelja. Njegove predstave zadarski lutkari igrali su desetljećima, iako je Festini najveći dio života proveo u Zagrebu. No uz lutke i lutkarstvo ostao je neraskidivo vezan, do iznenadne smrti u listopadu 2015. godine.

Pitamo Ledu, s obzirom da joj je ovo prva lutkarska režija, koliko je on prisutan u njezinom radu…

- On je prisutan i kad radim i kad ne radim. Prisutan je uvijek. No ako pitate za posao, uvijek me ostavljao na 'brisanom prostoru', i kad sam za njega radila dramatizacije je bio škrt na riječima. U Zadar dolazim 20 godina, no sada sam zbog posla prvi put tu duže, nekoliko mjeseci, i osjećam se kao da sam se vratila ishodištu. Onda znate koliko je prisutan… - kazala je Leda.

 

GLAZBU RADIO MRLE

U predstavi igra dvoje glumaca, no rade se čak tri alternacije. Na premijeri će nastupiti Sanja Grgina i Juraj Aras, dok na predstavi istodobno radi dvojac Anđela Ćurković Petković i Josip Mihatov, te Vjera Vidov i Dominik Karakašić. Izvanredan doprinos dao je scenograf Darko Petković, upečatljivu glazbu radili su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, dok je koreograf Alen Čelić.

25. travanj 2024 02:12