StoryEditorOCM
Zadar plusNAJBOLJA PJESNIKINJA

Zadranka Martina Vidaić dobitnica Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine za svoju zbirku poezije "Trg, tržnica, nož"!

Piše Hina
18. studenog 2021. - 11:50

Dobitnica Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine je Matina Vidaić, za zbirku poezije "Trg, tržnica, nož", objavljeno je u srijedu u Rijeci. 

Vidaić je predstavljena kao dobitnica Nagrade Kamov, koja joj donosi 10 tisuća kuna, na prigodnoj svečanosti u Palači šećerane u Rijeci. Događaj je organiziran na rođendan Janka Polića Kamova.

U obrazloženju nagrade stoji da se ova briljantna knjiga poezije istovremeno ukazuje čitatelju u vremenskom okviru jednog jedinog dana, ali i u sva četiri godišnja doba.

"I kao što nije baš lako shvatiti kako to četiri godišnja doba stanu u jedan beskrajni dan, tako nije jednostavno, a možda ni potrebno, ovu formalno knjigu poezije, a to je valjda jer je objavljena u biblioteci Poezija, rodno, vrsno, ni žanrovski odrediti", stoji u obrazloženju.

Kako je u knjizi naveo urednik Kruno Lokotar, čini je 45 gustih poetskoproznih ulomaka o zadarskoj tržnici koji zajedno tvore možda poemu ili skelet romana u stihovima. 

Finalisti Nagrade Kamov ove godine, uz Vidaić, bili su Branka Arh za zbirku poezije "Tako čitaj: nekako od iza", Ivana Bodrožić za roman "Sinovi, kćeri", Zoran Ferić za roman "Putujuće kazalište" i Drago Glamuzina za roman "Drugi zakon termodinamike". Jedino Bodrožić nije mogla doći na proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade.

Martina Vidaić, rođena 1986. godine u Zadru, do sad je objavila zbirke pjesama "Era gmazova", za koju je dobila nagradu Goran za mlade pjesnike, "Tamni čovjek Birger" i "Mehanika peluda", za koju je nagrađena Nagradom Ivano Goran Kovačić za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju. Autorica je romana "Anatomija štakora".

Program su vodili član žirija Velid Đekić i voditelj projekta Nikola Petković.

22. travanj 2024 15:30