StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKI USPJEH

Zadranke Dina i Mel uživo izvode svoj album zaboravljenih arbanaških pjesama Slavuj na svjetski poznatom novosadskom Exit festivalu!

Piše Mišel Kalajžić
9. srpnja 2022. - 17:01

- Evo nas na jednom od najvažnijih europskih festivala. Uvijek smo htjele posjetiti EXIT kao publika, ali je EXIT bio brži i pozvao nas kao izvođače. Večeras na Pachamama pozornici, jednoj od sveukupno 16 na prekrasnoj Petrovaradinskoj tvrđavi predstavljamo naš projekt Slavuj! - pohvalile su se na društenim mrežama Dina Bušić i Melita Ivković, u glazbenom svijetu poznate kao duo Dina e Mel.

Nastup na Exitu zbilja imponira. Dina i Mel najavljene su kao jedne od novih Balkan World Music zvijezda, zahvaljujući albumu  Bërbili - zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. Pjevačica i muzikologinja Dina Bušić, te gitaristica Melita Ivković ponovno su otkrile zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera, a čiju glazbenu baštinu kao Dina e Mel oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz).

Izdanje je dobilo više stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalanu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili. Vrijednost zadarskih glazbenica prepoznali su i organizatori Exita i pozvali ih u birano društvo izvođača s kojima će dijeliti pozornicu na jednom od najznačajnijih festivala u svijetu. Možemo slobodno reći, nastup na Exitu, dosadašnja je kruna karijere Dine i Mel.

Eklektični zvuci muzike Balkana na ovogodišnjem EXIT festivalu, od 7. do 10. srpnja, čut će se s nove, veće lokacije magične Pachamama bine, u okviru jedinstvene World Music Balkans (WOMBA) platforme i showcase-a. Njih donose zvijezde u usponu iz regije, među kojima su Divanhana, Naked, Perija, Lenhart Tapes, Shkodra Elektronike, Oratnitza, E.U.E.R.P.I., The Flying Nomads, Dina e Mel i Almir Mešković & Daniel Lazar Duo.

Ovogodišnje izdanje EXIT festivala predstavlja novu platformu, World Music Balkans (WOMBA), u okviru projekta „Most – The Bridge for Balkan Music“, koji je podržao Program Kreativna Europa. EXIT fondacija je, uz Hangvető, Piranha Arts (službeni organizator WOMEX – World Music EXPO), Songlines (vodeći svjetski World Music mediji) i šest drugih partnera iz Europe, važan partner muzičkog projekta MOST. Misija mreže MOST jest da potakne muzičko tržište Balkana povezivanjem i podrškom aktera World Music scene, umjetnika, menadžera, festivala i institucija. MOST gradi mostove koji povezuju Balkan i globalno muzičko tržište, kroz stvaranje konekcija, iskustava i razmjena (www.mostmusic.eu).

Izvođače i sudionike premijernog WOMBA Showcase-a, koji će ove godine biti predstavljen na EXIT festivalu, čine zvijezde i talenti u usponu u selekciji žirija Muzičkog projekta MOST. WOMBA Showcase također podržavaju Fundacija „Novi Sad – Europska prijestolnica kulture“ u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.

Balkanski poluotok, kao kolijevka civilizacije s brojnim prapovijesnim kulturama na drevnom toku Dunava, poput fascinante Vinčanske kulture, preko kulture antičke Grčke, zatim Bizanta, srednjovjekovnih kultura slavenskih i drugih balkanskih naroda i kulturnih utjecaja brojnih stranih osvajača kroz stoljeća, formiralo je autentičan „balkanski“ zvuk kao svojevrsnu multikulturalnu fuziju svih ovih slojeva utjecaja kroz vrijeme. Poklonici World Music žanra širom Europe i svijeta sve više prepoznaju koliko je bogata, raznovrsna i autentična balkanska tradicionalna muzika, koja u kombinaciji s drugim muzičkim pravcima i modernom produkcijom donosi novu kvalitetu svjetskoj muzičkoj sceni.

EXIT fondacija koja, među ostalim, već godinama promovira srpsku i balkansku kreativnost i povezivanje naroda Balkana, drži da je ovo početak ozbiljnog proboja balkanske muzike u svijet. Uz pomoć MOST projekta, EXIT fondacija dovodi i desetke muzičkih profesionalaca, medija i organizatora događaja iz Europe i svijeta, kako bi na WOMBA showcase mogli direktno ugovoriti nastupe balkanskim muzičarima širom Europe i svijeta.

Sarajevski sevdah bend Divanhana stvara urbanu tradicionalnu muziku. Iza sebe imaju četiri studijska i jedan live album, preko 300 koncerata održanih širom svijeta i bezbroj radionica za mlade muzičare, kao i dokumentarac o „Zukva“ turneji iz 2018. godine.

Korijeni srpskog sastava Naked izgrađeni su na kompliciranoj povijesti nekadašnje Jugoslavije, a grupa danas stvara i svira „veselu muziku o tuzi“ i s nepokolebljivom iskrenošću i optimizmom, ogoljenog srca i duše, šalje poruke o slobodi, nadi i ljubavi. Uz podršku projekta MOST, Naked su 2021. godine nastupili na WOMEX-u, najvećem globalnom World Music showcase-u.

Makedonska Perija donosi fuziju jezika, dijalekata i muzičkih uticaja, s modernim i povijesnim temama i ciljem da podijele ideju jednakosti između različitih nacionalnosti i etničkih grupa u regiji. U svojoj muzici spajaju tradicionalne melodije područja u kojem žive, bliskoistočni Maqam i sjevernoafričke stilove, ali i blues, post-punk i jazz.

Lenhart Tapes, umjetnik iz Srbije, svoju muziku zasniva na manipuliranim samplovima snimaka „s terena“, usklađenim s etno muzikom, uz izvođenje majstorskih folk vokala poput Svetlane Spajić, Tijane Stanković i Mirjane Raić.

Albanski duo Shkodra Elektronike donosi eklektičnu elektronsku reinterpretaciju tradicionalne muzike svog rodnog grada – Skadra. Iz Bugarske stižu šestočlani sastav Oratnitza, predstavnici njima svojstvenog „ethnobass“ zvuka, MirianKolev donosi ambijentalni gitarski drone projekt E.U.E.R.P.I., dok će duo The Flying Nomads pokazati u praksi svoje uvjerenje da je kroz muziku moguće dotaknuti dušu slušatelja.

Hrvatski dvojac Dina e Mel istražuje i izvodi melos manjina, briše geografske granice i objedinjuje muzičke elemente na neočekivane načine. Još jedan duo, koji čine Almir Mešković iz Bosne i Hercegovine i Daniel Lazar iz Srbije, kombinira skandinavski folk s balkanskim klezmerom, u jedinstvenom duetu violine i harmonike.

Pored WOMBA Showcase-a, program Pachamama bine obojit će meditativne i spiritualne melodije koje donose vodeća svjetska imena muzike nove svijesnosti, podžanra World Music u usponu – Mose, Fia, LAOR, Maya Kamaty i Praful - navodi se na web stranicama Exit festivala.

03. svibanj 2024 18:31