StoryEditorOCM
Zadar plusSRETNI I ZADOVOLJNI

Zahvaljujući zadarskoj vezi na Višnjik stigli atletičari iz Švedske: "Uvjeti koje ovdje imate bolji su od naših! Ovo je mjesto susreta generacija"

Piše Matea Magaš
12. travnja 2022. - 21:53

Kakve veze imaju Zadar i glavni grad Švedske?

Sudeći prema tridesetak mladih atletičara koji su u ponedjeljak stigli na Višnjik – itekako imaju!

Zahvaljujući zadarskoj vezi, 31-godišnjoj Matei Brčini, atletičarki koja se zbog posla preselila u Stockholm, u naš su grad stigli mladi švedski sportaši koji će se u sklop kampa, pripremati za daljnja natjecanja.

- Ideja internacionalnog sportskog kampa rodila se u želji da povežem sport i rodni grad Zadar. Živim u Stockholmu i želja mi je vratiti se u Hrvatsku jednoga dana i djelovati u sportu. Sportske pripreme na relaciji Švedska-Hrvatska izgledale kao prvi korak početka poslovne suradnje - pojasnila nam je Matea te dodala kako je dugoročni cilj proširiti poslovni plan sportskih priprema u Zadru i na ostale sportove i klubove u Švedskoj te ih dovoditi dva puta godišnje.

image

Matea Brčina
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Prošle godine smo organizirali sportski kamp za djecu iz Zadra koji je bio uspješan. Ove godine smo se odlučili na korak dalje i predstavili smo ideju atletskom klubu BOO IF iz Švedske. Interes djece i roditelja je bio velik. Stiglo nam je 26 djece i troje trenera. Djeca odnosno mladi su uzrasta od 14 do 19 godina. Smješteni su na Poluotoku u centru grada i oduševljeni su! Zapravo su svi podjednako uzbuđeni, od roditelja, atletičara pa sve do trenera – istaknula je Matea, a s njom se složio i švedski trener Thomas Linden kojemu je ovo, baš kao i njegovim kolegama i mladim sportašima, prvi put u Zadru.

image

Thomas Linden 

Luka Gerlanc/Cropix

- Moram priznati da sam oduševljen uvjetima na Višnjiku. Taj susret generacija na jednom mjestu, simbioza toliko sportova u svega par metara... Mi toga nemamo u Švedskoj, kad treniramo onda je cijeli prosotr rezerviran samo za nas, tako da je ovo kod vas stvarno predivna stvar! Vidim razne trenere, klubove, rekreativce... Jučer nam se na skokovima pridružila bakica od nekih sedamdesetak godina, ali i dijete od svega tri godine. I svi su htjeli s nama skakati! Mislim da se svi možemo ugledati na vaše uvijete - istaknuo je trener te dodao kako mu je iznimno drago biti ovjde. 

- Osjećamo se stvarno ugodno, a i vrijeme je predivno, nama je ovo ljeto jer u Švedskoj trenutno pada snijeg – smije se trener koji se jučer i okupao.

- Rekli su mi da je hladno, što ja zapravo ne volim, ali more je 17 stupnjeva! Bilo je super - uz osmijeh je rekao trener Thomas koji se nada da će ovaj kamp, odnosno zadarske atletske pripreme, postati tradicija. 

Tome se nada i mlada Šveđanka Ella koja uživa trenirati na Višnjiku.

image

Ella 

Luka Gerlanc/Cropix

- Uvjeti su vrhunski, vrijeme je predivno, konačno nam ne trebaju slojevi robe u kojima inače treniramo. Moram priznati da su Zadrani jako ugodni ljudi. Ma nemam riječi, stvarno nam je super, nema doduše puno spavanja, samo trening i otkivanje vašeg lijepog grada – uz osmijeh je rekla simpatična Ella.

Plan treninga

- Planirani treninzi su na Višnjiku, na plaži Kolovare i u parku Vladimira Nazora. Naglasak treninga biti će na štafeti jer nas pri povratku u Švedsku čeka državno natjecanje u štafeti. U četvrtak je planirani aktivan odmor i izlet u NP Paklenica. Ideja je i bila da upoznaju prirodne ljepote koje naša zemlja nudi – zaključila je Matea.

image
Luka Gerlanc/Cropix
24. travanj 2024 15:21