StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: KAWASAKI CENTAR TOKYO, KAZALIŠTE MA

Zajednička predstava japanskih i hrvatskih umjetnika, sudjelovala i Zadranka Vjera Vidov!

Piše L.B.
18. lipnja 2019. - 20:00
ekipa-japan

- Svaki dan radimo i vježbamo u tradicionalnoj japanskoj kući. Živimo kod jedne obitelji koja se u potpunosti brine za nas. Obitelj je vrlo tradicionalna, pa poštujemo njihove običaje, jedemo hranu koju nam spremaju i koja je sasvim drugačija od naše, njihova autohtona… Živimo svi zajedno, radimo svi zajedno, sve, od glume do režije i dramaturgije, kao i izrade scenografije. Sve do najsitnijih detalja – zabilježila je u Japanu Vjera Vidov, glumica zadarskog Kazališta lutaka, jedina Zadranka koja u Tokyju sudjeluje u predstavi „Stopping Rockets“.

Premijera je održana prije nekoliko dana u kulturnom centru Kawasaki Tokyo. Ugledni japanski režiser Kenjiro Otani za svoju je predstavu izabrao pet glumica – tri Japanke, te dvije Hrvatice: uz Vjeru Vidov, u predstavi, koja će nakon japanske premijere imati i hrvatsku, glumi Lidija Kraljić.

- Što se mene tiče, riža i štapići su jedino što mi ovdje treba za preživljavanje, naravno uz umjetnost koja mi je ipak najvažnija… - napola u šali zapisala je u „japanski dnevnik“ Vjera Vidov, s kojom su ime Hrvatske u Zemlji izlazećeg sunca pronijeli zagrebačka dramaturginja Anja Pletikosa, te Leo Vukelić, jedan od osnivača Tigar teatra iz Zagreba.

Glavni partneri na projektu su Tigar teatar i kazalište MA u Tokyju, dok je Kazalište Virovitica osiguralo početak vježbanja u Hrvatskoj, gdje su došle japanske glumice, što se potom nastavilo u Kulturnom centru Kawasaki Art u Tokyju. Tako je kazališni projekt „Stopping Rockets“, premijerno izveden u Tokyju, čeka ga i hrvatska premijera, a u Japanu su Leo Vukelić, Lidija Kraljić i Vjera Vidov održali i radionice iz scenografije, lutkarstva, modeliranja, te – klaunerije!

- Odradila sam lutkarsku radionicu za studente u trajanju od tri sata, bilo je savršeno, jako sam ponosna… Ni sama nisam znala koliko se kreativnosti može stvoriti, a da ljudi uopće ne govore istim jezikom. Eto, ispunila mi se još jedna životna želja, da posjetim Japan i to ne kao turist nego kao umjetnik koji predstavlja svoju zemlju, kulturu i umjetnost – zabilježila je Vidov.

- Naravno da smo pronašli malo vremena za razgledavanje Tokija. Jedino nismo uspjeli otići na Fuji. Mi kao kazališna ekipa, s japanskim glumicama, činimo skladnu cjelinu, svi su jako otvoreni, ljubazni, susretljivi, tako da se osjećamo izuzetno dobrodošli. Cijene naš rad i neizmjerno je zanimljiva ta različitost kultura… - napisala je zadarska lutkarica.

U predstavi, koja uskoro stiže u Hrvatsku, glume Lidija Kraljić, Eriko Otani, Ryo Harada, Leo Vukelić, Yoko Moriyama i Vjera Vidov, dramaturginja je Anja Pletikosa, scenografiju i kostime je radio Leo Vukelić, a redatelj je Kenjiro Otani.

26. travanj 2024 19:16