StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKE PIVARICE

Zatvaranje kafića ugasilo je proizvodnju craft pivovare Brlog, ali zalihe piva prodajemo dostavom, a imamo u izobilju i ono što svi sad traže - kvasac

Piše Mišel Kalajžić
21. travnja 2020. - 14:12

Zadružna pivovara Brlog iz Zadra već se odavno "proslavila" - kako odličnim craft pivom - tako i neobičnom pristupu pivarskom "biznisu". Brlog zadružna pivovara poznata je priča iz Zadra, gdje su žene pokrenule pivovaru kojom se po prvi put u Hrvatskoj upravlja po modelu jednakosti i ravnopravnosti. Tamo se kuha, kažu znalci, neobično pitko te pristupačno craft pivo, pravo osvježenje za nepce i za tržište.

Ubrzo su njihovi rezultati i uspjesi počeli "govoriti za sebe". Udvostručili su prodaju, zapošljavanje, a dvije tržišno prepoznate pive postale su dostupne su u čak 150 ugostiteljskih objekata, te zastupane kod četiri distributera. Zanimljivo je da se u svrhu daljnjeg rasta, povećanja proizvodnih kapaciteta, uvođenja točenog piva te jačanja prodaje i promocije, pristupilo prikupljanju investicija kroz uloge novih članova.

Njihove lijepe i uspješne planove prekinula je, kao i kod svih drugih proizvođača, pandemija koronavirusa. Kako pivovara Brlog radi u izvanrednim uvjetima, obavlja li se uopće proizvodnja i kako obavljaju dostavu? - pitali smo Anu Teskeru, suosnivačicu zadružne pivovare.

- Promet je u trenutku zatvaranja kafića pao u potpunosti. Proizvodnju novih piva smo privremeno zaustavili, ali postoje dovoljne zalihe piva pa za njih vršimo dostavu. Dostavu radimo samo za Zadar i Zagreb, odnosno uz pomoć dostavnih službi za ostatak Hrvatske. Izlazimo u susret i svima koji su u okolici Zadra, dostavljali smo i na Vir, pa i u Biograd... Pogon je u Murvici, blizu Metroa. Preselili smo tamo prošle godine i oprema nam omogućuje proizvodnju visoko kvalitetnog piva. Trenutno su u ponudi tri vrste piva - svijetlo pivo Plavuša, crveno pivo Neposlušna i tamno pivo Špurija. Plavuša i Neposlušna su vrlo pitke pive, a zavoljet će ih i ukućani i ukućanke – kaže Ana.

Zanimljiva je informacija da uz narudžbu za dostavu piva dijele zaštitne rukavice i – kvasac. Iako je u zadnje vrijeme donekle uspostavljena opskrba trgovina kvascem, mnoga domaćinstva još uvijek oskudijevaju kvascem potrebnih za pečenje kruha. Zbilja, proizvode li simpatične zadarske pivarivce i kvasac, odnosno može li se pomoću piva proizvesti kvasac u uvjetima nestašice?

- Kvasca imamo u izobilju trenutno, jer se on nakon fermentacije piva sliježe u pivskoj bačvi. Mi ga prebacimo u staklenke i čuvamo u hladnjaku, a ako netko ima potrebe slobodno nas može zatražiti kvasac! Rukavice koristimo redovno prilikom proizvodnje i dostave, tako da ako je nekome potrebno, a ne može nabaviti, također može dobiti koji par – zaključuje Ana Teskera.

04. svibanj 2024 13:05