StoryEditorOCM
Zadar plusVELIKI USPJEH MLADE ZADRANKE

Zbirka "Mehanika peluda“ Martine Vidaić osvojila novu nagradu Goranovog proljeća

14. ožujka 2019. - 10:11
martina_vidaic4-070417

Zbirka "Mehanika peluda“ Martine Vidaić osvojila je novouvedenu Nagradu Ivan Goran Kovačić 56. Goranovog proljeća, namijenjenu najboljoj pjesničkoj knjizi, dok je Goran za mlade pjesnike dodijeljen Denisu Ćosiću.

Marko Pogačar, predsjednik odbora Goranovog proljeća, rekao je da će se nova nagrada dodjeljivati bijenalno, kao i Goranov vijenac, nagrada za životno djelo, opus i ukupni doprinos. "U godini između, počevši od ove, dodjeljivat ćemo Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu", najavio je u srijedu na konferenciji za novinare.

Pogačar ističe kako je takav tip nagrade "bolno nedostajao" domaćoj pjesničkoj sceni. "Teško je reći zašto ju dosadnismo imali, za prozna djela i romane imamo ih čitav niz, a za pjesništvo ne, pa smo  odlučili ispuniti tu prazninu", dodao je.

Žiri, u kojem su bili Tonko Maroević, Dorta Jagić i Branislav Oblučar, odabrali su laureatkinju između više od 100 knjiga pristiglih na natječaj, a prema njihovom obrazloženju, ta iznimno zaokružena i cjelovita nova pjesnička zbirka "ima naizgled koralni karakter i kao da se sastoji od niza posebnih svjedočenja, iskaza nebrojenih – i tek okvirno određenih – lica (i stvari, i pojava) što govore."

"Poetski izraz Martine Vidaić odlikuje se gipkom metaforikom i jetkom slikovitošću, on uspijeva dosjetljivo amalgamirati gorčinu i žestinu, okrutnost i nježnost, preplitanje i jasnoću, razmetanje i gluhoću. S komponentom naglašene socijalne osviještenosti, na rubu aktualiteta i efemernosti, ova pjesnikinja uspijeva očuvati temeljnu autonomiju poetskog prostora, nezamjenjivo obilježiti inače stereotipnu ili konvencijama obilježenu motiviku, dati pečat neravnodušne stvaralačke participacije", istaknuto je.

Martina Vidaić (Zadar, 1986.), profesorica hrvatskog jezika i književnosti, do sada je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova", "Tamni čovjek Birger" i nagrađenu "Mehaniku peluda" (u izdanju Hrvatskog društva pisaca). Pjesme su joj objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014., u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva Ritualul omului fericit - 18 poeti croati tineri, kao e-knjiga L'insopportabile delicatezza della polvere te u relevantnim književnim časopisima.

19. travanj 2024 16:18