StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANKE PRVA LIGA!

Ženski nogometni klub "Donat": "Prije smo molili cure da se upišu, a brzo ćemo sustići muške kolege"!

Piše Dražen Žura
7. rujna 2020. - 13:40

Ukoliko bi se u Zadru radila anketa na temu: "Je li u gradu postoji ženski nogometni klub" - nedvojbeno , mnogi bi pali na ispitu. Ako biste onima koji su moguće je slučajnim odabirom pogodili, još dometnuli i podpitanje, u kojem su razredu natjecanja, zasigurno bi stavili prst na čelo. Odgovor glasi: "Zadranke su prvoligašice i pet godina nose ime ŽNK "Donat" , koji je odlukom Hrvatskog nogometnog saveza, uvršen u Prvu ligu". A sve skupa nije nimalo na nečiji "poguranac", jer su simpatične zadarske cure prije nego se u naše života uvukao virus COVID -19 , bile prvoplasirane na ljestvici Druge lige.

Čim se saznalo za iskorak više, dodatno se zasukalo rukave, tako da je uoči reporterskog posjeta Slobodne Dalmacije na igralište s umjetnom travom na Stanovima, doslovce, bio red za početak treninga. Istina, seniorkama su se pridružili i kadetkinje, što također zorno kazuje kako se u klubi misli na sutra... Začudo, djevojkama nije bilo do "mikrofona", svejedno , s ponajviše iskustva u igri, loptu je nakratko u stranu gurnula Mateja Žilić i otvorila svoju ljubavnu priču o nogometu...

image
Jure Miskovic/Cropix

- Mislim da se moja veza s nogometom ne razlikuje od one koju su živjele moje vršnjakinje koje su s roditeljima odlazile gledati druge sportove i tako postale, košarkašice, rukometašice, odbojkašice ili su se našle u nekom od borilačkih sportova. Mene je pak na nogometne utakmice uvijek vodio tata koji je igrao, uglavnom rekreativno , pa mi se svidjelo kako to izgleda. I evo, me u prvoligaškim vodama – veselo će Mateja, kojoj se ispunila želja i bila među prvima kad se pokrenulo nogometnu sekciju koju je poveo Božo Miletić, danas trener ŽNK " Split".

- Nakon vremena odrastanja uz nogomet, meni se dogodio trenutak kojeg danas žive i moje suigračice, naime, 2016.godine iz Donata sam otišla u Neretvu te na taj način okusila Prvu ligu. Vjerujem da će moje iskustvo dobro doći ostalima u ekipi, moramo biti čvrsto na zemlji, ne smiju nas ponijeti emocije što smo otišle jedan rang više. Glavno je da nemamo nekakav poseban imperativ osim želje da izborimo ostanak u ligi. To je ono realno – zaključila je Mateja, uzela loptu i nastavila s treningom kojeg je započeo Jure Perković. Odmah na prvi vidjelo se koliko djevojke uvažavaju trenera....

- S mnogma od ovih cura radim treću godinu otkako je iz kluba otišao moj prethodnik Dragan Buterin, nekdašnji igrač Zadra koji je postavio prave temelje. Na meni je bilo da nastavim dobrim putem. Nije bilo lako, jer se veliki broj djevojčica i djevojaka u hodao odlučio za druge sportove ili su jednostavno prestale igrati nogomet. Valjalo je zapeti baš onako muški, da bismo uspjeli klub održati na živiotu. Neću zaboraviti jedno naše putovanje, odnosno kad smo išli u goste Ombli, stručni stožer i igračice stali su u jedan kombi. Danas je posve druga slika – zadovoljan je Perković koji ističe kako je unutar ženskog nogometnog sustava, računajući i Školu nogometa " Abeceda" njih oko stotinjak.

image
Jure Miskovic/Cropix

Ono što posebno valja istaknuti jest činjenica da kroz Donat i Abecedu defilira velik broj trenera koji imaju akademsko obrazovanje, uglavnom su to prof. kineziologije....

- Stvarno, mislim da malo tko u Hrvatskoj na jednom mjesto ima toliko stručnih osoba koji uz trenerski posao imaju i onaj pedagoški pristup što je jako bitno. Onaj tko nije probao mora znati da je puno teže raditi u ženskom nogometu, ali isto tako cure iskazuju veliku razinu odgovornosti, točnosti dolaska na treninge i nekako mi se čini bolje poslože svoje obveze, jer su mnoge učenice, druge pak studentice ili su zauzete nekim poslom, hvali svoje igračice Perković, usput im je dao nove zdatke za vježbanje i ponovno se vratio u priču..

- Iza mene je trinaest godina trenerskog posla, jer sam se ovome priklonuo još u studentskim danima, prije trinaest godina. Najprije su to bili zagrebački klubovi Šparta – Elektra i Trešnjevka, potom NK Zadar i NK Arbanasi, danas pak uz Donat još je i Abeceda. I nije mi teško uz moje kolege – veli Jure koji drži kako je zahvaljujući upravo gore spomenutom stručnom kadru podignuta razina kvalitete...

image
Jure Miskovic/Cropix

- Osim činjenice da smo uvršteni u Prvu ligu, mene veseli činjenica kako će od ove sezone uz seniorsku ekipu, u pogonu biti kadetska i pionirska. Ranije smo imali puno treninga malo utakmica i ta će se slika uvelike promijeniti, samim tme će i znimanje z ženski nogomet biti još više izraženo. Ne pretjerujem ako kažem kako će žene za koju godinu biti uz bok muškom nogometu, mislim pritom na cijelu Hrvatsku. Primjetno je da se kod roditelja i okoline mijenja ta svijest i estaje fama oko toga što su žene u nogometu. Mi u Zadru velikim koracima idemo naprijed, jer ranije smo morali doslovce moliti cure da nam se priključe, danas više nije tako – zbori Perković koji ističe kako je ulazak među prvoligašice velika nagrada u prvom redu djevojkama onda i svima u klubu koji su ovih godina brinuli o tome da se dosegne današnja razina.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Iskorak znači i izazov, svjesni da ćemo morati malo pojačati redove iako su unutra iskusne igračice Mateja Žilić, Ana Petrović, Ina Fridrih (Slavonski Brod), Josipa Burčul i Roberta Savčić. Uspjeli smo dogovoriti i dolazak nekih igračica, ali dok se ne realizira ne mogu govoriti o imenima. Nadalje, imamo obećanje da bismo iz ŽNK " Split" mogli na posudbu dobiti neke djevojke. Uglavnom, nismo sebi nametnuli neki velik cilj mislim pritom na Ligu prvaka, nego je naša želja da uz ove cure koje sam istaknuo, prigodu damo i mlađima, odnosno, ovaj potez dovođenja igračica sa strane vidimo isključio kao pojačavanje konkurencije, bez čega je nemoguće očekivati dobru priču – zaključio je Perković ne propustivši prigodu kazati kako uz to što su njegovi pomoćnici, s kadetkinjama radi Jure Vuleta, pionirke vodi Luka Marinović, dok s početnicama rade Ana Petrović i Antonija Goja.

Stanovi

Nogometašice Donata svoje će utakmice igrati na stadionu " Stanovi", jer je to bio jedan od uvjeta koji je odlučivao o njihovom ulasku u Prvu ligu.

- Troškove igranja u Prvoj ligi u velikom dijelu podmiruje Hrvatski nogometni savez, isto vrijedi i za natejcanje kadetkinja i pionirki. Ali, financirimao iz sredstava u proračunu Grada Zadra , te fonda kojeg zahvaljujući sponzorima prikupi klupska uprava – kazao je Perković.

image
Jure Miskovic/Cropix
ŽNK "Donat"

Mateja Žilić, Natali Šarić, Antonija Goja, Ana Petrović, Ksenija Medin, Petra Rudić, Ina Fridrih, Stela Klešnik, Roberta Savčić, Sara Ivandić, Nensi Adamović, Jusipa Burčul, Ivana Kolovrat , Cvita Marinović, Nora Barić, Lucija Kanjer, Ana Serdar, Hana Rožić, Lucija Kevrić.

25. travanj 2024 01:05