StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: USPJELA UVERTIRA 4. TSWF

Zirojević na matineji kod Renata Kraljeva već otvorio festival

1. veljače 2018. - 17:34
Degustacija Zirojević, Kraljev i Vinum 01.02., foto Fabio Šimićev 12.JPG

Minimalistički, ali i vrlo poučan i ugodan bio je mali gastronomski party koji su u četvrtak ujutro za probranu ekipu – kuhare zadarskih restorana, vinare, novinare i predstavnike Udruge ljubitelja vina 'Vinum' – priredili organizatori ovogodišnjeg, 4. Tuna, Sushi & Wine festivala (4. TSWF) u kuharskoj radionici Renata Kraljeva na Cerariji.

Na toj su matineji glavne zvijezde bili Hrvoje Zirojević, jedan od najcjenjenijih i svakako najkreativnijih kuhara u Hrvatskoj, te zadarski kuhar mlađe generacije i predavač u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Josip Vrsaljko, dok im je pomagač bio mladi zadarski kuharski talent Stipe. Oni su pripremili i predstavili tri jela, dva Zirojević i jedno Vrsaljko, koja će u daleko većim količinama pripremiti na gala večeri u Arsenalu u petak navečer.
Zirojević je izašao sa svojim lagano začinjenim tartarom od tune koju su, kao i sve koje će se pojesti za vrijeme trajanja 4. TSWF-a donirale tvrtke u suvlasništvu generala Ante Gotovine "Jadran tuna" i "Pelagos", te jelom koje je nazvao kompot od tune, iako s klasičnim voćnim kompotom gotovo da i nema veze. Kombinacija tek izrezane tune okupane u soku od naranče i limuna te sezonskog voća i povrća uz nekoliko minimalističkih dodataka poput kavijara od bijelog vina i jedne vrste papra koja miriše na citrus po Zirojevićevu receptu doslovce je kušače odveo u toplinu ljetne večeri u kojoj takva svježina perfektno odgovara.

Puno vina, a jela malo

A Zadranin Vrsaljko ponudio je perfektnu (ali i realno i vrlo skupu) kombinaciju filea tune s pastom od guščje jetrice, sve umotano u neku verziju sushija.
Na članovima udruge "Vinum" Manueli Plohl i Filipu Ercegu, te potpisniku ovih redaka bilo je da procijene koje vino najviše odgovara uz ta jela. Bilo je previđeno kušati čak 11 vrsta vina isključivo sa zadarskog područja, ali naravno da to nije bilo moguće. Puno vina, a jela malo. Jer, svoja su vina donijeli MASVIN iz Polače, zadarski Degara i Mirko Poljak, nadinska vina Vrsaljka, Škaulja i Glavića iz Nadina, Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija Biograd, Jokić iz Tinja, Karaba iz Pakoštana i benkovački Badel. Ispostavilo se da uz termički neobrađenu tunu odgovaraju gotovo sva ovdašnja vina iako su rosei bili svima prvi izbor u ovim kombinacijama jela.

Bila je to odlična pretpremijera 4. TSWF-a, koji ozbiljno počinje u petak i subotu, a traje desetak dana, a mada je festival dosta izgubio time što ove godine nema odličnih japanskih sushi majstora, čini se da će taj nedostatak biti djelomično nadopunjen nekim drugim sadržajima, prvenstveno i konačno pravom prezentacijom odličnih vina zadarskog kraja.
 

26. travanj 2024 10:53