StoryEditorOCM
Zadar plusNEPOZNATA PRIČA

Znanstvena knjižnica Dan žena posvetila je jednoj iznimnoj Zadranki- prvoj hrvatskoj tiskarici koja je uz posao sama odgajala devetero djece!

Piše AVŠ
8. ožujka 2023. - 12:21

Međunarodni dan žena Znanstvena knjižnica u Zadru obilježila je posebnom izložbom o jednoj iznimnoj, ali samozatajnoj ženi o kojoj je napisan svega jedan biografski rad.

Marina Battara bila je prva žena tiskarica u Zadru i Dalmaciji koja je nakon smrti muža Luigijia 14 godina sama vodila tiskaru u vrlo teškim političkim okolnostima i uz to odgajala devetero djece! Tvrtka Battara imala je tada nekoliko radnika u tiskari i knjižari te ugovor s Kraljevskom vladom u Beču za knjižarske i tiskarske usluge. Sve to vodila je samozatajna Marina Battara koja se nikad nije javno potpisala, osim kao udovica Luigija Battare.

image
/Slobodna Dalmacija

- U to vrijeme, u 19. stoljeću, ženama nije bilo lako u poslovnom svijetu. Njihova je uloga najčešće bila potpuno drugačija, a do uspjeha nisu mogle doći na lak način. Marina Battara djelovala je vrlo uspješno, smatra se čak i uspješnije od svoga supruga, jer je tiskala više nego za vrijeme njegova rada. U tih 14 godina, od 1817. godine kad je preuzela tiskaru, imala je ugovor s Kraljevskom vladom u Beču za tisak raznih oglasa, što je bilo iznimno važan posao u to vrijeme. Unatoč oštroj konkurenciji koja se u to vrijeme pojavila u Zadru uspjela je zadržati poslove, otplaćivati dugove i prije svega zadržati ugovore s kraljevskom vladom koji su bili najunosniji dio posla te na kraju svog radnog vijeka predati tiskaru svojim sinovima koji su daljnjih 40-ak godina uspješno nastavili s obiteljskim poslom. Ovom malom izložbom, koju mi u knjižnici nazivamo „izborom iz fonda“, htjeli smo se priključiti čestitkama za Međunarodni dan žena - kaže nam Darko Markač, dipl. knjižničar koji je radio na postavu ove male, ali vrijedne izložbe. 

image
/Slobodna Dalmacija

- Lijepa je to i nadahnjujuća priča o uspješnosti žene u Zadru 19. stoljeća. Zahvalni smo još jednoj ženi koja je radila u Državnom arhivu u Zadru, dr. sc. Mirisi Katić koja je napisala jedinu biografiju o Marini Battara i iz čijih smo istraživanja crpili podatke za ovu našu izložbu. Ponosni na Marinu Battara i sve uspješne i hrabre žene koje ne odustaju od svojih snova i čine ovaj svijet boljim, svim svojim sugrađankama želimo sretan Dan žena - kaže za kraj Markač.

I mi se pridružujemo čestitkama, s istom porukom!

23. travanj 2024 06:11