StoryEditorOCM
Zadar plusREKORD ZA REKORDOM

Zračna luka Zadar ove se sezone, jedina u zemlji, približila brojkama iz 2019. godine: "Sva ulaganja u infrastrukturu bit će itekako potrebna"!

Piše MGM
4. studenog 2021. - 20:43

Kad se priča o turizmu, točnije o brojkama i statistikama, kao po nekom nepisanom pravilu usporedbe se rade s 2019. godinom. Svi znamo zbog čega je tako. Po tom je ”pravilu” Zračna luka Zadar odnijela laskavu titulu najposjećenije luke u zemlji za 2021. godinu. Naime, od svih zračnih luka u Hrvatskoj, ZL Zadar najviše se približila brojkama iz te rekordne 2019. godine.

Tako je kroz ovu dalmatinsku luku, u prvih 10 mjeseci ove godine, prošlo 79.949 putnika, dok ih je do listopada 2019. u Zadar sletjelo 83.590, što znači da je već ove godine posezona gotovo na razini od prije dvije godine. Ako gledamo brojke od pandemijske, 2020. godine, kada je putnika bilo svega 6.234, onda je ZL Zadar ove godine zabilježila porast od čak 1.182 posto!

No, po ukupnom broju putnika pad je veći jer ih je te 2019., u prvih 10 mjeseci, sletjelo oko 800 tisuća, dok je u ovoj godini riječ o preko 500 tisuća. To su i dalje izvrsne brojke, kada se zna da je u drugim zračnim lukama promet gotovo prepolovljen.

- Najave su na početku godine bile još i bolje od ostvarenih brojki, no moramo napomenuti kako je sezona ipak počela dosta kasno, tako da smo trenutačno na oko 511.000 putnika što smatramo uspjehom s obzirom na sve date okolnosti – rekao nam je glasnogovornik ZL Zadar, Nikola Barać, te istaknuo i činjenicu da su u srpnju ove godine imali najviše zrakoplova u jednom mjesecu: njih 1084, čak i više od srpnja 2019. kad ih je bilo ”tek” 954.

image
Nikola Barać, glasnogovornik ZL ZD
Zd Airport

- Ta je brojka još zanimljiva jer ”punjenja” na početku srpnja nisu uopće davala nikakve naznake da će to biti tako rekordan mjesec. Onda smo, ne očekujući, taj rekord oborili odmah u kolovozu ove godine kad je u Zadar sletjelo čak 1215 zrakoplova! U istom smo mjesecu imali i najviše putnika, njih 166.100. Rekord za rekordom u godini od koje nismo očekivali previše, osim početka oporavka – iskren je Barać.

Ipak, priznaje, svi ti rekordi daju jasan signal da će sva ulaganja u infrastrukturu biti itekako potrebna u sljedećim godinama.

- Iako je riječ o svojevrsnom uspjehu, s obzirom na okolnosti u kojima smo radili, ovogodišnje dobre brojke ipak su i dio rezultata rada proteklih nekoliko godina. Pripreme su u zrakoplovstvu najbitnije. Teško je komentirati rezultate ostalih Zračnih luka, vjerujem da su svi dali svoj maksimum – istaknuo je Barać te dodao kako je i postsezona bila zaista na razini.

- Brojke iz rujna i listopada skoro su identične onima iz 2019.godine. Teško je reći što je tome razlog. Kada se nakon više od godinu dana otvorio zračni promet vjerojatno su putnici zapravo jedva dočekali da otputuju na toliko zasluženi odmor ili posjete svoje bližnje. Ljudi jednostavno vole putovati. Bilo kakva ograničenja neće ih odvratiti od nakane da putuju – govori.

image
Jure Miskovic/Cropix

Najviše zasluga za dobre brojke ima Ryanair koji je u Zadru ove godine imao i bazu za svoja dva zrakoplova te je sve do kraja listopada povezivao Zadar s brojnim europskim destinacijama. U listopadu je u Zemunik sletio 631 zrakoplov, više nego u 2019. godini, kada ih je bilo 474.

Zračna luka Zadar trenutno se nalazi u zimskom redu letenja i ove godine imat će svakodnevne domaće linije za Zagreb i Pulu.

- Nažalost, međunarodnih linija nema ni ove godine, a to za poslovanje nije nikakav problem s obzirom na to da je naša luka izrazito sezonskog karaktera i do sada nikada u svojoj 50-godišnjoj povijest nije imala međunarodne linije u zimskome redu letenja. No, to ne znači da nećemo i dalje nastaviti raditi na tome da se to promijeni – zaključio je Barać.

23. travanj 2024 08:04