StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO ČITATELJA

"Zvuči nevjerojatno, ali jučer sam vidio, čini mi se, sredozemnu medvjedicu na Puntamici! Kod mula, bila je 15-ak metara od mene..."

Piše I.N.
4. lipnja 2023. - 20:05
Je li to bila sredozemna medvjedica? Naš čitatelj je uvjeren da je ona, iako je nije mogao bliže snimitiČitatelj/Slobodna Dalmacija

"Možda zvuči nevjerojatno, ali jučer sam vidio, čini mi se, sredozemnu medvjedicu na Puntamici! Kod mula, sa zapadne strane, bila je oko 15-ak metara od mene. Imam samo ovakvih par fotki. Što misliš, treba li poslati ekipi iz Institutu za more? Bilo je oko 19 sati, bio sam na muliću, a sve skupa je trajalo desetak minuta i onda je nestala. Kad da je gledala di je..."

Uistinu zvuči nevjerojatno, no naš čitatelj je uvjeren da je u subotu predvečer na zadarskoj Puntamici snimio sredozemnu medvjedicu! Morskog čovika, kako je u Dalmaciji još zovu, zapravo morskog tuljana, koji je dugo vremena bio pred izumiranjem u Jadranu, ali i na Mediteranu. Zadnjih desetak godina populacija se značajno oporavila pa je sve češće viđaju uz našu obalu, ali i prije i danas problem je bio zabilježiti njenu pojavu, jer je iznimno plaha i oprezna, baš zbog povijesno duge izloženosti ribarskim i drugim progonima.

image

Snimak s Puntamike

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Ako je to bila morska medvjedica, bio bi to događaj za anale. Teško se sjetiti kada je morska medvjedica viđena tako blizu Zadra, ako je uopće ikada viđena. U ribarskim sjećanjima medvjedicu su zadnj put vidjeli prije više desetaka godina na južnim stranama Dugog otoka, a najbliže Zadru primijetili su je 2008. i 2021. u moru kod Paga. 

Naš čitatelj je želio ostati anoniman, no anoniman sigurno nije. Po svojoj profesiji i iskustvu na moru, teško se mogao prevariti ili medvjedicu zamijeniti za dupina ili morsku kornjaču.

No čvrstog dokaza, priznaje, nema, iako je on sto posto uvjeren da je to bila baš ona. Njegovu smo sliku proslijedili našem poznatom ribarskom stručnjaku, prof. dr. Alenu Soldi, ali ni on nije mogao previše pomoći, jer raspoložive fotografije nisu dovoljno oštre.

"Nije mi bio interes objaviti fotku u medijima nego pokušati pomoći stručnjacima koji prate kretanje te fantastične i rijetke životinje. Njima bi taj podatak sigurno nešto značio, a čitatelji će kao i uvoje o tome imati svoje mišljenje..." kaže naš "tajanstveni" suradnik.

Mi smo mu poklonili povjerenje.

26. travanj 2024 03:19