StoryEditor
ZdTubeVIDEO, FOTO: MINISTAR KRSTIČEVIĆ LETIO S "KRILIMA OLUJE" IZNAD ZADRA

"Bio je jedinstven doživljaj... Imamo zaista sjajne pilote"

Piše Jutarnji.hr
12. rujna 2019. - 22:34
dk4

Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ izvela je danas trenažni let iznad Zadra u kojem su im se pridružili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić - javlja Jutarnji.hr.

Ovaj poseban trenažni let događa se u potpori organizacije 1. hrvatskog međunarodnog zrakoplovnog vojnog mitinga CROIMAS 2020, koji će se održati 30. svibnja 2020. u Zadru i uoči 200. nastupa „Krila Oluje“ u Belgiji.

Nakon pripreme za let, koja je uključivala upoznavanje s procedurama za let u avionu Pilatus PC-9M i s rutom leta te opremanje letačkom opremom, ministar Krstičević po prvi puta je sjeo u Pilatus i zajedno s pilotima „Krila Oluje“ izveo zajednički trenažni let.

 

Letjeli su na ruti Zemunik – Biograd na moru – Kornati – Telaščica – Zadar, gdje su izveli tradicionalni „Pozdrav Zadru“ i natrag do Zemunika. Pri završetku leta izveli su najatraktivniji element Krila Oluje “DIA”, trostruko ogledalo, a svoj let završili su popularnim elementom razlaza u obliku lepeze.

Ministar Krstičević i Krila Oluje | Foto: MORH / J. Kopi

J. Kopi / MORH

 

Ministar Krstičević pozvao građane da posjete vojni miting u Zadru. “Upoznajte vladare svjetskog neba i dođite u Zadar 30. svibnja 2020. na prvi hrvatski međunarodni vojni aeromiting. Želim da hrvatski narod zna da na inicijativu pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva hrvatska Vlada organizira prvi međunarodni vojni aeromiting u Zadru na Dan državnosti slijedeće godine”, rekao je ministar

Također, tom prilikom ministar je pozvao mlade da se priključe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu: „Pridružite se najboljima, postanite piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva“.

Ministar Krstičević i Krila Oluje | Foto: MORH / J. Kopi

J. Kopi / MORH

 

Nakon završenog leta ministar je izrazio poštovanje pilotima „Krila Oluje“. “Letjeti s Krilima Oluje jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Oni su naša pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija! Imamo zaista sjajne pilote, pokazali su mi da su u vrhu svjetskog akrobatskog letenja. Ponosni smo što će dogodine u Zadru „Krila Oluje“ moći biti domaćini najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama“, poručio je Krstičević.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić zahvalio je ministru na povjerenju koje je dao našim pilotima i što je zajedno s njima letio iznad Zadra. Također, general Mikić je istaknuo kako su pripreme za aeromiting u tijeku i kako je to značajna promocija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Republike Hrvatske.

Ministar Krstičević i Krila Oluje | Foto: MORH / J. Kopi

J. Kopi / MORH

 

Bojnik Zvonimir Mravunac, pilot Krila Oluje s kojim je letio ministar Krstičević, zahvalio je ministru Krstičeviću na povjerenju, kazavši: “Bila mi je čast letjeti s njim.”

Vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić zahvalio se ministru Krstičeviću na potpori te kazao kako će kruna njihovog djelovanja biti upravo održavanje CROIMAS-a 2020 u Zadru. „Bit će nam čast ugostiti najpoznatije svjetske akrobatske grupe i pilote s atraktivnim pojedinačnim programima u domu „Krila Oluje“ u Zadru na 15. rođendan „Krila Oluje“ i 30. rođendan slobodne i neovisne Republike Hrvatske“, istaknuo je satnik Belančić.

 

#KRILA OLUJE

Izdvojeno

03. srpanj 2020 12:26