StoryEditorOCM
ZdTubeVATRENA DRAMA

Dramatični video požara na 20. katu nebodera u New Yorku, ljude spašavali kroz prozore

Piše PSD
6. studenog 2022. - 13:53

U požaru nebodera na Manhattanu u New Yorku ozlijeđeno je 38 osoba, a dvije su u kritičnom stanju. Požar je izbio jučer u 10 i 30 sati po lokalnom vremenu na 20. katu zgrade gdje su stanari ostali zarobljeni, javlja CBS, prenosi Jutarnji list.

Na početku požara, svjedoče stanari, nije se oglasio alarm, no osjetili su miris dima i nazvali vatrogasce koji sumnjaju da je sve uzrokovala litij-ionska baterija, koja se užarila tijekom punjenja e-bicikla.

- Vjerujemo da je stanar popravljao bicikle u zgradi - rekao je Dan Flynn, glavni vatrogasci inspektor Vatrogasne postrojbe New Yorka, dodavši kako su iz stana gdje je požar nastao izvukli pet električnih bicikla. Upozorio je i na veliku zapaljivost baterija koje uzrokuju toliko vatru da će bez problema "užgati" svaku zapaljivu tvar u tom području, a u godinu dana one su uzrokovale 200 požara u Velikoj jabuci u kojima je poginulo šestero ljudi.

dramatična svjedočenja spasitelja

Po početku intervencije vatrogasci su većini stanara rekli da se sklone u svoje stanove koji su vatrostalni, no dim im je uzrokovao velike probleme.

- Bio je sve gušći i postalo je zastrašujuće - kazao je jedan od stanara nebodera na Manhattanu. Njegova susjeda Jillian Mitchell je dodala kako se sa zaručnikom evakuirala stepenicama i pritom stavila majicu preko usta i nosa.

- Dim je bio toliko jak. Nisam mislila da ćemo uspjeti - komentirala je. Unesrećeni stanari su primijetili kako je sve smrdjelo na zapaljenu plastiku. Najgore je bilo onima koji su živjeli na 20. katu. Zaglavljeni u dimnoj klopci morali su čekati pomoć. Kako bi ih spasili, vatrogasci, koji su na mjesto događaja stigli za tri minute, spustili su se krovnim užetom za spašavanje s kata više i žrtve izvukli kroz prozor.

image

Ovako je poslije požara izgledao 20. kat nebodera na Manhattanu

AFP

Jedan od vatrogasaca spasilaca bio je Arthur Podgorski.

- Prvo sam identificirao da imamo žrtvu koja je bila zarobljena u prozorskim vratima. Dakle, moja je uloga bila proći ispod žrtve i početi preuzimati njezinu težinu, držati njezinu težinu kako bi član iznad mene mogao osloboditi njezinu ruku, a da bih je ja mogao držati i dovesti je sigurno dolje - objasnio je on za CBS, prenosi Jutarnji list.

image

Požar je, kao i još 200 njih u New Yorku, prouzročila baterija e-bicikla (ilustracija)

AFP
03. lipanj 2023 00:51