StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO MARE MILIN

Gradska pročelnica za kulturu i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar - prijateljice Dina e Mel - objavile video za arbanašku pjesmu Berbili

Piše Dina e Mel
29. rujna 2020. - 12:00

Dina e Mel, duo koji čine zadarske glazbenice - pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković - objavile su video spot naslovne pjesme s albuma Bërbili (Slavuj) - Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa. 

Ovaj album u ožujku 2020. je, netom prije početka pandemije koronavirusa, izdala izdavačka kuća Nota Bene iz Zagreba. Glazbenice su spot premijerno predstavile na nedavno održanom koncertu u Zadru, a od danas je dostupan na YouTubeu.

Spot je producirala, režirala i snimila Mare Milin, dok montažu potpisuje Maida Srabović/Tetrabot, a ulogu slavuja u njemu igra zadarska koreografkinja, plesačica i plesna pedagoginja Josipa Štulić koja je diplomirala na Eksperimentalnoj akademiji suvremenog plesa u Salzburgu.

Na albumu koji oživljava pjesme Arbanasa koji su još u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera gostuju Miroslav Tadić (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edin Karamazov (gitara i saz). Od ožujka do danas ovaj album dobio je više stručnih kritika u kojima ga se ocjenjuje kao autentičnu i originalanu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili. 

O ideji za spot autorica Mare Milin kaže: Pjesmom komuniciramo porijeklo doseljenika u jednom gradu, porijeklo svih koji su došli sa "svoga" negdje drugdje, prognani, ili svojom voljom, putovali su i prešli neke puteve i granice da bi se skrasili. U ovom malenom segmentu jedne duge povijesti, atmosferom i likom putnice koja se zove Slavuj, a koja napušta svoju kuću da bi otišla u neko drugo okrilje, dočaravamo tu priču o odlasku i dolasku. Priča je izrazito ženska, Slavuj je žena, koja se kroz prostor i vrijeme kreće meko, ženstveno, senzualno i na momente vrlo egzotično, svjedočeći porijeklu ljudi iz Arbanasa. Na kraju, putnica po imenu Slavuj dolazi u utočište, gdje je čekaju Dina i Mel u zlatnom sumraku. One predstavljaju Okrilje. I doslovce, kao autorice ovako zadane pjesme Berbili, i kao simbol nove sredine i dobrodošlice. Video je i dalje ženski, njihove ispisane šake ispisuju poneku riječ iz pjesme, na dalekim jezicima, njihove kose pričaju svoju priču, njihove nasmijane oči kroz crnilo tuša govore o prihvaćenosti i ljubavi. 

18. travanj 2024 03:54