StoryEditor
ZdTubeINSTANT ZVIJEZDA

Ima 19 godina, a njen video od 5 sekundi postao je neočekivani hit u državama koje se ne podnose

Piše JL
19. veljače 2021. - 16:27
Dananeer MobinInstagram

Snimka koja traje pet sekundi učinila je nemoguće, spojila korisnike društvenih mreža dviju država koje imaju dugačku povijest napetih odnosa.

Kada je Pakistanka Dananeer Mobin, influencerica i kreatorica video sadržaja, objavila video na svom Instagramu 6. veljače, nije ni slutila da će preko noći postati internetska zvijezda u svojoj domovini, ali i Indiji.

Prije nego što krene objašnjenje zbog čega je pet sekundi videa toliko posebno, morate ga pogledati. Na prvu se ne čini da tu ima nešto posebno. U prvom planu je mlada djevojka koja kaže: 'Ovo je naš auto, ovo smo mi, a ovo je naša zabava', a iza nje je skupina mladih bezbrižnih ljudi. Snimku je u međuvremenu od objavljivanja pogledalo više od pet milijuna ljudi.

I upravo u tome leži odgovor, piše BBC. U zadnje vrijeme stižu uglavnom vijesti o smrti, ubojstvima i siromaštvu, a sretna i zadovoljna lica iz videa razveselila su ljude u Pakistanu, ali i Indiji, dvjema državama  koje su već desetljećima u zavadi.

- Ima li išta bolje od iskazivanja ljubavi preko granice u vrijeme kada je u svijetu toliko problema i podjela, izjavila je Dananeer Mobin za BBC Urdu.

- Drago mi je da se moji susjedi zajedno sa mnom zabavljaju zbog moje snimke, rekla je, misleći na Indijce.

Dananeer Mobin ima 19 godina i smatra se influencericom iz Peshawara koja objavljuje sadržaje o modi i kozmetici.

U videu koji je postao viralan, ona na materinjem jeziku Urdu govori 'Yeh humari car hai, Yeh hum hain, aur yeh humari pawri ho rahi hai', te pomiče kameru okolo dok se obraća gledateljima. Koristi englesku riječ za zabavu (party), ali ju izgovara kao 'Pawrty'.

U tekstu ispod snimke objašnjava da se zeza s 'burgerima', koji dolaze na odmor u posjet planinskom području Pakistana.

Pakistanci koriste riječ burger kako bi opisali bogate elite koji govore američkim ili britanskim naglaskom, a bili na studiju izvan Pakistana. Hamburgeri su bili jako skupi kada su stigli u Pakistan u usporedbi s lokalnom verzijom - skromnim kebabom.

- Nije moj đir da govorim ovako u burger stilu, ali samo vas želim nasmijati, rekla je.

Čak je ispod snimke napisala da bi njezin video mogao postati meme, i bila je u pravu.

Pakistanci su njezin izazov objeručke prihvatili i počeli stvarati meme sadržaj i objavljivati slične snimke na Twitteru. Igru su ubrzo prihvatili tamošnji poznati glumci i sportaši.

Izdvojeno

28. veljača 2021 09:30