StoryEditorOCM
ZdTubeNOVA ZABRANA

Počinje strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima: pogledajte kako policija megafonima upozorava građane na ulicama

Piše Goran Penić, Dušan Miljuš/Jutarnji list
21. ožujka 2020. - 17:50

Stožer civilne zaštite donio je u subotu odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, što znači da će građanima zbog ubrzanog širenja koronavirusa u Hrvatskoj biti ograničeno kretanje.

Odluka se odnosi na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba, a Stožer civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja ove mjere.

„S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19 uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove odluke”, piše u odluci do koje smo došli, a koja je u međuvremenu i objavljena u Narodnim novinama te je stupila na snagu.

Policajci po gradskim ulicama već iz vozila zvučnicima i megafonima upozoravaju na zabranu javnog okupljanja, a na zagrebačkom Zrinjevu snimljeno je policijsko vozilo iz kojeg policajaca upozorava građane na obvezu poštivanja tih odredbi, javlja Jutarnji list.

U 13. članku Zakona o policijskim poslovima i ovlastima među ostalim mjere koje su propisane su i privremeno ograničenje slobode kretanja; davanje upozorenja i naredbi građanima, te snimanje na javnim mjestima.

Policija je procijenila da je ovo jedan od načina provedbi mjera Kriznog stožera, a ovakva su se upozorenja inače koristila samo kod većih javnih okupljanja i sportskih takmičenja, ali sada je policija ovu taktiku odlučila upotrijebiti i za upozorenja o zabrani okupljanja u većem broju na javnim površinama.

19. travanj 2024 06:37