StoryEditorOCM
ZdTubeVELIKA AKCIJA

Pogledajte snimku obaranja kineskog ‘špijunskog‘ balona u more, State Department poručio da je u pitanju kršenje suvereniteta

Piše PSD
5. veljače 2023. - 09:21

Američka vojska oborila je navodno kineski špijunski balon iznad Atlantskog oceana, rekao je američki dužnosnik, potvrdivši da je predsjednik Joe Biden odobrio obaranje balona. Sredstva mornarice i Obalne straže u pripravnosti su ako je potrebno za eventualne napore oporavka, rekao je dužnosnik obrane za CNN prije rušenja balona.

Ovo leteće tijelo je prvi put primijećeno na nebu iznad Montane ranije ovog tjedna, a putovao je sredinom zemlje, prateći vremenske prilike. U subotu je napustio kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

Prije nego što je balon oboren, Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) izdala je zaustavljanje prometa za zračne luke u Wilmingtonu, Sjeverna Karolina; Charleston, Južna Karolina; i Myrtle Beach, Južna Karolina. FAA je također ograničila zračni prostor u blizini Myrtle Beacha "kako bi podržala Ministarstvo obrane u naporima nacionalne sigurnosti".

Najviši vojni dužnosnici savjetovali su da se ne obara balon dok je iznad kontinentalnog dijela SAD-a zbog opasnosti koju bi krhotine mogle predstavljati za civile i imovinu na zemlji, ali su istovremeno tvrdili da sve opcije ostaju na stolu.

Ranije u subotu, Biden je rekao novinarima da će se njegova administracija "pobrinuti" za balon, kada je upitan hoće li ga srušiti. Pentagon je u petak rekao da balon ne predstavlja vojnu ili političku prijetnju.

image
Bandar Al-jaloud/Afp

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da je balon slučajno ušao u američki zračni prostor. Ali State Department je kazao da je prisutnost balona iznad američkog teritorija bila "jasno kršenje našeg suvereniteta, kao i međunarodnog prava, te je neprihvatljivo da se to dogodilo".

Otkriće balona potaknulo je američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da odgodi svoj dugo očekivani diplomatski posjet Kini, rekavši da je incident "stvorio uvjete koji potkopavaju svrhu putovanja".

25. travanj 2024 03:24