StoryEditorOCM
ZdTubeFOTO&VIDEO

Roberto Vodanović Čopor i Mario Padelin u klubu pivovare Brlog izveli "najmračniji koncert u Zadru ikad": slide raspelom, distorzija i Bella ciao

Piše Mišel Kalajžić
7. prosinca 2021. - 14:54

U zadružnoj craft pivovari Brlog koja je preseljenjem u nove proizvodne prostore nasuprot Pet nebodera razgranala kulturni i društveni život u pivnici, održan je zanimljiv događaj pod nazivom "jedAn sasviM (NE) obiČan koNcert"

Nastupila su dva autora, Mario Padelin i Roberto Vodanović Čopor uz pratnju Gorana Utkovića s usnom harmonikom.

image
jedAn sasviM (NE) obiČan koNcert
M. Kalajžić

Mario Padelin je zadarsko-korčulanski publicist, muzičar i autor. Suosnivač je rock grupe “Zločesti reaktor” s kojom je svirao od 1988. do 2000. godine, a čiji je obiman autorski material samo djelomično izdan na albumu “Osmijeh za dva lica” (Samizdat, 2001.), dok su pjesme s njega dostupne na Youtube-u. Nakon što se godinama bavio novinarstvom krajem devedesetih godina počinje nastupati kao kantautor i u studiju “Granco” u Diklu pod firmom “Neutješni div” snima album akustičnih pjesama “Rubom crne šume” sa kojeg su dva spota “Ravnodušno dišem” i “Crna šuma” objavljene na Netu. Muziku s oba albuma karakterizira iznimno mračan izričaj koji se, kako sam autor kaže, “proteže u širokom spektru od umjerenog pesimizma do stanja krajnjeg očaja”, što se može reći i za video spotove koji ih prate. Osim muzike, bavi se i pisanjem te je član-utemeljitelj književne udruge “ZaPis”, te pjesničke udruge “R.I.S”.

Padelin je najavio koncert u Brlogu "kao najvjerojatnije jedan od najmračnijih koncerata ikad održanih u Zadru", ali radilo se zapravo o intimnoj izvedbi pjesama dvojice autora koji glazbu (i stvarnost) propituju i interpretiraju na jedan drugačiji (i iskreniji) način od mainstream scene. Padelin je izveo nekoliko svojih autorskih stvari iz kantautorskog opusa i razdoblja sa Zločestim reaktorom te poneku obradu (Divlje guske grupe Time). Njegov je vokal još uvijek mlad i snažan, a kad se raspištolji uz gitaru zna sam zazvučati kao čitav bend i prava je šteta što ga se može "uhvatiti" na nastupima samo u rijetkim prigodama kao u Brlogu. 

Roberto Vodanović Čopor je multimedijalni istraživač. Istražuje zvuk, riječ, pokret, sliku... Predstavio je svoj muzičko-poetski performans u tri čina pod nazivom "Improvizacija za električnu gitaru i laptop - On misli da zna kako je sve počelo (kad je imao 6 veliki kamen ga je pogodio u glavu)". Svojim radom propituje odnos zvuka i sjećanja, kako zvuk snimljen nedavno, na bitnim mjestima iz prošlosti utječe danas na emocije.

Uz Utkovićevu pratnju izveo je tri pjesme u kojima je kombinirao vlastitu beskompromisnu poeziju, muziciranje na gitari, razne ambijentalne zvukove s laptopa i pogođenu Utkovićevu blues usnu harmoniku. Od uvodnog performansa do zadnjeg čina sa sviranjem slidea raspelom i feedbackom odvrnjene gitare po pojačalu i izvedbom antifašističke "Bella ciao" pomoću muzičke kutijice, žica i magneta gitare, sve je bilo pomno razrađeno i sugestivno izvedeno.

Je li bilo jezivo? Nimalo, prije stvarno...

U Brlog craft bar & shopu sličnih događaja najavljuju još i to baš takvih koje nedostaju na zadarskoj urbanoj kulturnoj sceni. Svakog drugog četvrtka, pivnica Brlog pretvara se u jazz klub, ostalih večeri održavaju se i izložbe slika i fotografija, razne tribine i glazbene slušaonice.

19. travanj 2024 16:45