StoryEditorOCM
ZdTubeNEKIMA PREKIPJELO:

SDP objavio audio snimku cijele sjednice Županijske skupštine; Snimku prenosimo, to je prvi put da možete javno slušati vijećnike!

Piše L.B.
30. lipnja 2022. - 12:04

Svaka sjednica zadarskog Gradskog vijeća može se pratiti na internetu; sjednice su javne i svi građani mogu gledati i slušati tijek Gradskog vijeća. Štoviše, od posljednje sjednice Gradskog vijeća te se snimke i pohranjuju, te su putem YouTube kanala dostupne stalno.

Za razliku od toga, sjednice Županijske skupštine se ne prenose putem interneta, nitko ih izvan dvorane u kojoj se održavaju ne može pratiti niti čuti ni na koji način.

- Kad će početi snimanje sjednica? - upitao je na posljednjoj Županijskoj skupštini Jure Zubčić (SDP), podsjetivši da stalno postavlja to pitanje i da je snimanje sjednice demokratski standard u 2022. godini.

Župan Božidar Longin je odgovorio "o tom potom".

- Kad dobijemo tehniku - kratko je zaključio župan.

Umjesto tehnike, javnosti se u četvrtak kratkim priopćenjem obratio Klub SDP-a Zadarske županije, poslavši audio zapis cijele sjednice u trajanju od gotovo šest sati.

"Prije godinu dana Klub SDP-a u Skupštini Zadarske županije je uputio prijedlog za snimanje sjednica Skupštine te njihovo trajno objavljivanje. U 21. stoljeću to smatramo demokratskim minimumom kako bi javnost mogla u bilo kojem trenutku provjeriti kako predstavnici građana glasaju i što govore. Transparentnost je preduvjet kvalitetne uprave i na njoj ćemo ustrajati. S obzirom da nam je prije godinu dana obećano kako će se snimanje uvesti, a nije ispunjeno jer im kršenje obećanja nije strana pojava, odlučili smo objaviti kompletan audio zapis 7. Sjednice Skupštine Zadarske županije. Prema Zakonu rad predstavničkih tijela je javan. S obzirom da župan želi minimizirati javnost rada Skupštine mi smo odlučili učiniti Skupštinu otvorenijom našim sugrađanima", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić, uz napomenu da će tijekon dana u opis videa biti dodano vrijeme, tako da se vidi kada počinje koja točka dnevnog reda. kad počinje koja točka dnevnog reda. 

20. travanj 2024 06:41