StoryEditorOCM
ZdSelfieFOTOGALERIJA: OVO SU SABORSKE ZASTUPNICE S NAJVIŠE STILA

Sabina Glasovac predvodi listu zgodnih Dalmatinki, u stopu ih slijede Slavonke

18. prosinca 2017. - 15:02
8120003

Sabor je u petak završio svoj rad u ovoj godini, zastupnici su krenuli na odmor, što znači da je idealno vrijeme za podvući crtu. Mi ćemo to napraviti u modnom smislu, i to fokusirajući se na dame iz visoke hrvatske politike. Za početak, treba konstatirati dvije stvari.
Posao nam je, nažalost, olakšalo to što je od 151 zastupnika samo 29 žena. S druge strane, dama sa stilom i modnim stavom u saboru je sve više, fotografije nas sve češće podsjećaju na one s modnih pista, pa je lista, čini nam se, veća nego ikad. Posebno smo ponosni na veliki broj zaista lijepih Dalmatinki, a prema našoj listi slijede ih Slavonke.
Započinjemo s uvijek elegantnom zastupnicom SDP-a, Sabinom Glasovac, koja nas je u više navrata podsjetila na Melaniju Trump. Osim što voli nositi baby plavu nijansu, u kojoj je i Melania više puta zasjala, Sabina ima i vitku liniju, ali i modni stav sličan onome prve dame SAD-a, profinjen, a opet suzdržan. Na posljednjoj sjednici ostala je vjerna svom ženstvenom stilu, odlučivši se za efektnu Zarinu haljinu od modrog baršuna, s čipkom na rukavima. Inače, ova Slavonka rijetko griješi kada je u pitanju odabir stajlinga, vješto barata odjevnim komadima te ima izražen elegantno-poslovni stil. U svakom slučaju, na samom je vrhu naše liste.
Za vratom joj uspješno puše nezavisna Splićanka Bruna Esih, koju je modna kritika prepoznala čim je ušla u Sabor. Gotovo uvijek nasmijana, vedrog osmijeha, njezina osobnost kupuje već na prvi pogled, a i odjevne kombinacije razlikuju se od onoga što smo dosad imali prilike gledati na sjednicama. Majka je troje djece, odijeva se u skladu sa svojim godinama i prilikom, pa je vrlo brzo postala predvodnica casual stila. Tradicionalne poslovne komplete koje političarke godinama nose ostavila je u ormaru, a umjesto toga nosi košulje sa zanimljivim detaljima. Čim je na predstavljanju programa Vlade u Saboru na potpuno crnu kombinaciju odjenula smeđu jaknu od brušene kože, bilo je jasno kako je do saborskih klupa konačno stigao mladenački stil. Drži se onoga više je manje, pogotovo kad su frizura i šminka u pitanju - Bruna igra na prirodan look. I to poprilično uspješno.
Da u Saboru ne bi bilo dosadno, redovito se svojim osebujnim stilom pobrine i mostovka Ivana Ninčević Lesandrić, čiji je modni odabir zapeo za oko i Fashion Guruu, pa ju je nekoliko puta javno ishvalio. Ova Solinjanka obožava pomalo barokni, dakle kićeni, ali i etno stil, a njezin modni izričaj izrazito je teško opisati u svega nekoliko rečenica. Mlada mostovka sama prekraja odjeću, a nikako ne voli crnu. Ne voli doduše ni javne rasprave o svojim odjevnim kombinacijama.
- Svaki dan ubijem se od posla, a dobijem članke o tome što sam tog dana stavila na sebe. U Saboru sam jedna od aktivnijih, stalno sam na radnom mjestu, radim na izmjenama zakona, a Hrvati čitaju samo što sam stavila na sebe - kazala je u nekoliko navrata. Ipak, ona i njezine millennial pink kombinacije, kao i one žute, zelene ili crvene od glave do pete, osvježile su sabornicu. Jedno joj se ne može osporiti, Ivanini modni izleti ponekad su odmor za oči u političkom modnom sivilu, a ona je u potpunosti ponosno samo svoja.
Pravo osvježenje je i stil samozatajne SDP-ovke Romane Jerković, po rođenju Splićanke, a bivše dogradonačelnice Rijeke. Ova doktorica medicine i biomedicine voli jednostavan, elegantan i udoban poslovni stil. Vitke je, gotovo manekenske linije, ne preza od visokih potpetica, a posebnost njezinu stilu daju detalji koje neće svatko izabrati, budući da je pobornica unikatnih modnih dodataka.
Romanina stranačka kolegica Milanka Opačić jedna je od rijetkih hrvatskih političarki koja s godinama izgleda sve bolje, kojoj dugi sati sjedenja u sabornici ili uredu, na službenim ručkovima i večerama ne ostavljaju traga na liniji. Dapače, istaknuta SDP-ovka sve je elegantnija, a općem lepršavom modnom dojmu doprinose i njezine zanimljive, ali odmjerene poslovne kombinacije. Milankin urbani stil prate hrvatske fashionistice, a obožava ono za čime ljubiteljice mode redovito uzdišu - u njezinu ormaru mjesto su pronašli kultni Zarini komadi.
Dubrovčanka Sanja Putica također mami uzdahe, na decentan način ističe ženstvene adute, a pomiče i uobičajene modne granice. Visoka crnka krupnih očiju, inače HDZ-ova zastupnica, diplomirana je profesorica hrvatskog jezika i književnosti te bivša ravnateljica dubrovačke gimnazije. Rado bira hrvatske dizajnere, a često zna zablistati i u čipkastim kombinacijama.
Moda, baš kao i politika, u krvi je mladoj Dragici Roščić, Dalmatinki iz Baške Vode, koja s dva fakulteta stigne i planinariti, trčati maratone, svirati... Stilom je veoma slična kolegici Sanji, a osmijeh joj je najveći adut.
I za kraj, ostavili smo damu koja nam je najveće stilsko iznenađenje. Irena Petrijevčanin Vuksanović, temperamentna Šokica, zastupnica je HDZ-a, a neodoljivo podsjeća na hollywoodske glumice iz sredine prošloga stoljeća. Je li u pitanju njezino profinjeno držanje, zanimljive crte lica ili kovrčava kosa, teško je ocijeniti, no Irena izgleda svjetski! Doktorica je informacijskih znanosti, a baš kao i modni kritičari, navodno je podjednako cijene stranački kolege, kao i oni u oporbi.

19. travanj 2024 16:24