StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO: JEDINO ČEGA SE TREBA BOJATI JE STRAH?

Najluđe ljetne aktivnosti koje ne bi svatko trebao probati

Piše 100posto.hr
24. lipnja 2017. - 23:26
der

Cjelodnevno prženje na plaži u mjestašcu s jednim klubom koji opetovano pušta najveće limunade danog ljeta sve je manje privlačno mlađim putnicima za vrijeme godišnjih osoba. Iskustveni turizam, prvenstveno pustolovni, sve je učestaliji kod modernih putnika. Od orijentacijskog hodanja, preko biciklizma do kajakarenja, aktivan odmor u kojem se upoznaje okolina gdje se provodi ima sve više poklonika. No koji put se može i pretjerati. Jaaaako pretjerati.
Ovo je deset najluđih aktivnosti koje (ne)biste trebali probati ovog ljeta. Ili možda bolje, ikada.

SKOK S LITICE
Na glavu, bomba, salto…svatko se od nas okušao u skakanju u more i bazene. Skoro svaki gradić ima i ona 'opasna' mjesta, udaljena od gradskih plaža, gdje dečki dokazuju svoju hrabrost pred naizgled nezainteresiranim curama, trudeći se skočiti što impresivnije u more. No nekim ljudima kuražno opasno nije dovoljno opasno, pa traže što veće litice s kojih se mogu baciti. Kriva procjena, loš uron, neodlučnost…sve može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Organi mogu stradati i kod relativno uspješnog urona, ali pogled s litice, osjećaj slobodnog pada i adrenalin za neke su dovoljno dobri razlozi riskirati skokom u ponor.

 


HIGH LINING
Slackline, odnosno balansiranje na elastičnoj traci (gurtni), danas je neizbježna aktivnost skoro svakog festivala na otvorenom. Aktivnost je zabavna jer se brzo uhvati srž, odnosno balans, a oni uporniji mogu naučiti i razne trikove. Naravno da nekima hod pola metra iznad zemlje nije dovoljno visoko, a trikovi u hodu dovoljno ekstremni. Zato je izmišljen highlining. Princip je isti, ali kod highlinea je, kao što mu ime govori, ljestvica podignuta visoko. Kao i kod skokova, najdraža mjesta zaljubljenika u highline su litice i ponori, no u ovom slučaju koristi se i sigurnosno uže jer kod ovog pada nema 'možda preživim'.

 



KOTRLJANJE SA SIROM
Točnije, kotrljanje za sirom. Aktivnost je nastala kod Glaucestera u Engleskoj, što je postala određena tradicija u tom gradiću, a postepeno se širi i po ostalim mjestima gdje je lokalnom stanovništvu dosadno i imaju strme brjegove. Prvo i najpoznatije, Glaucesterovo kotrljanje svake godine privlači tisuće natjecatelja koji love sir (brzina koju postiže nerijetko prelazi 100km/h) niz padinu, a pobjednik je onaj tko se prvi dokotrlja do sira (koji je i glavna nagrada). Natjecanje se čini blesavim, ali je zapravo vrlo opasno i svake godine završi s desecima ozlijeđenih sudionika i prekovremenim radom lokalnih hitnih službi.

 


LET S 'KRILATIM ODJELOM'
Inspirirano letećim vjevericama, u ovom se odijelu čovjek najbliže može približiti nedostižnom snu slobodnog leta, iako je u pitanju kombinacija slobodnog pada i lebdjenja koje omogućuju krila na odijelu. Sport je vrlo opasan jer zahtjeva savršenu sigurnost u vlastitu sposobnost spuštanja padobranom (u završnoj fazi leta), poznavanje strujanja vjetra, toplinskih džepova i još hrpetinu sitnica koji određuju suptilne pomake kojima upravljate vlastitim tijelom u zraku. Svaka kriva procjena može završiti katastrofalno.

 

HOD NA KRILIMA (AVIONA)
Hod na krilima aviona. Koji leti. I izvodi akrobatske trikove. Brzinama većim od 220 km/h. Ne. Hvala.
Koliko god zvučalo suludo, ova aktivnost i nije opasna kao ostale na ovoj listi. Hodač je zavezan za avion i…ne hvala.

 

PLANINSKO UNICIKLIRANJE
Kada se spomene unicikl, većini će ljudi na pamet pasti cirkus ili ulični performansi. Posljednjih se godina etablirao i kao pandan bmxu, rolama i skejtu kao urbani ekstremni sport. No nekad je dobro izaći iz grada, udahnuti sviježi planinski zrak i…spuštat se na jednom kotaču niz divljinu. Što sve može poći po krivu ne treba niti nabrajati i ako vam unutarnje uho ne radi savršeno, zaboravite da ste ikada čuli za ovu aktivnost.

 


BORDANJE NIZ VULKAN
Ako bordaš niz vulkan, glupo je da nije aktivan, zar ne? Ovaj sport ima sve veću popularnost među pustolovima, a aktivnost je popularizirana u Nikaragvi, točnije kod vulkana Cerro Negro, ali zaljubljenici u ovaj sport aktivno traže aktivne vulkane kako bi se spuštali niz njih…jer treba ispuniti vrijeme između dvije skijaške sezone.

 


SURFANJE NA KROVU VLAKOVA
Ono što je nekome ekstremna aktivnost, indijskom radniku je svakodnevica. Samo što na potkontinentu vlakovi voze jako sporo, a ovi luđaci žele stajati na vlakovima po Europi. Naravno, surfanje na vlakovima jedina u potpunosti ilegalna aktivnost na ovoj listi diljem svijeta, no to ne sprječava one željne brutalne doze adrenalina da se u tome okušaju. Ovo je isto tako aktivnost koja ima više smrtnih slučajeva u zadnjih deset godina nego sve navedene zajedno. Samo u Njemačkoj je do sada poginulo četrdesetak u načelu mladih osoba. Dok za ostale vratolomije s liste ipak postoje donekle kontrolirani uvjeti i mora se vježbanjem postepeno doći do razine sigurnosti potrebne za izvođenje (osim kod kotrljanja za sirom, ali tko zna…) istih, za ovo surfanje samo trebaš biti lud.

 

20. travanj 2024 10:30