StoryEditorOCM
ZdTubeMALA ŠKOLA BRODOGRADNJE

Pogledajte kako su djeca na Silbi sama izgradila svoj brodić! I zaplovila njim!

Piše Zadarski.hr
27. srpnja 2018. - 01:25
priprema za porinuce

Na Silbi je u sklopu manifestacije Silbensko kulturno ljeto - Silba Summer Festival održana jedinstvena obrazovna radionica za djecu - Mala škola brodogradnje!

Petodnevna radionica koja je privukla brojne mališane održana je u okviru Kreativne radionice StolArt, a promiče zaštitu okoliša i važnost očuvanja tradicijske dalmatinske brodograditeljske baštine.

Malu školu brodogradnje na Silbi su vodili Davor i Maja Mihalić, a u njoj su sudjelovali dječaci i djevojčice u dobi od 10 do 15 godina, a bila su to djeca s otoka, zajedno s najmlađim gostima otoka.

Mala škola brodogradnje održala se na lokaciji Športskog ribolovnog društva u luci Mul.

„Mala škola brodogradnje omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku od uzmu alatke kakvima su se služili njihovi pradjedovi i uz stručnu se pomoć uvjere kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo. I upravo tako je i bilo na Silbi, gdje su polaznici radionice u svega nakoliko dana uspjeli sami izraditi barku s kojom su ponosno isplovili iz silbenske luke", istaknuo je Davor Mihalić.

Djeca su svoju barku nazvala po zaštitniku mjesta Silba, sv. Josipu, a prije njezina porinuća, Don Damir Sehić blagoslovio je novu barku.

„Naša je ideja da djeca sama izrade barku koja im ostaje, pa je tako barka koju su vlastitim rukama izradili u našoj Maloj školi brodogradnje, ostala silbenskoj djeci koja će na njoj zasigurno ploviti tijekom cijeloga ljeta. Ovoga smo ljeta, inače, s našim timom održali radionicu Male škole brodogradnje u brojnim dalmatinskim mjestima, od Dubrovnika, do otoka Brača, do Korčule, pa evo i sada na Silbi", kazao je Davor Mihalić.

„Radionica Mala škola brodogradnje na našoj bi Silbi zaista trebala postatiti tradicionalna. Dubrovnik i Silba nekada su imali najveću flotu jedrenjaka na Jadranu. Mi ovisimo o moru, svaki Silbenjanin i Silbenka prema nasljeđu i tradiciji treba naučiti poštovati more, naučiti kako se uz more može skladno živjeti. Svako dijete na našem otoku treba znati kako se vežu konopi, kako vezati udicu. Važno je prenijeti našu kulturu i baštinu na našu djecu. Drago mi je bilo vidjeti našu silbensku dicu i njihove goste kako se druže, uživaju i grade barku. Taj me sjaj u dječjim očima podsjetio na moje djetinstvo u kojem nije bilo interneta, igrica na mobitelu i života u virtualnom svijetu", naglasio je Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba koji je Malu školu brodogradnje doveo na Silbu.

Mališani koji su sudjelovali u ovoj jedinstvenoj radionici posvećeno su tijekom pet dana gradili svoju barku, s kojom, uz nadzor svojih roditelja, sada ponosno svakoga dana plove i raduju se.

19. travanj 2024 23:36