StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO, FOTO: VANDAL SAM SEBI SLOMIO NOGU

Pod okriljem noći rušio je partizanski spomenik, no pao mu je na nogu... Policija ga pronašla u bolnici, a onda je krenulo sprdanje

Piše SD / JL
7. studenog 2018. - 19:34
spomenik

U Splitu je rano ujutro došlo do ružnog incidenta. Muška osoba je oko 4 i 40 sati iz ležišta, zajedno s postoljem, srušila spomenik Radi Končaru na Bačvicama, izvijestila je splitska policija rano ujutro.

Njihovi su novinari snimili sramotan prizor, a rijetki građani koji su se u zoru zatekli kraj Gradske knjižnice Marka Marulića, bili su šokirani, javio je Dalmatinski portal.

Spomenik je pao vandalu na nogu i ozlijedio ga, pa je ovaj završio u bolnici na liječničkoj obradi i nad njim će se tek provesti kriminalističko istraživanje. U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj poznat je identitet vandala, no s njime ne žele izlaziti u javnost.

Iz KBC Split neslužbeno su za tportal rekli da se radi o muškarcu u srednjim šezdesetim godinama. Spomenik mu je pao na nogu te mu je slomio, zbog čega je završio u bolnici.

O incidentu se oglasio splitski SDP. Rušenje spomenika Radi Končaru na Bačvicama sramotan je, kukavički i zločinački čin. Na žalost, to odražava nezdravu društvenu klimu koja se uporno stvara u dijelu našeg društva, stoji u priopćenju splitskog SDP-a, piše Slobodna Dalmacija.

FOTOGALERIJA: Vandali srušili spomenik Radi Končaru

Split, 071118.
Nepoznati pocinitelji oborili su nocas spomenik Radi Koncaru na Setalistu Bacvice.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

 

Kad Predsjednica ustaški pozdrav 'za dom spremni' naziva starim hrvatskim pozdravom i kad u Splitu koji je bio perjanica antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, nema ni jedne ulice posvećene partizanima, nije ni čudo da profašistički vandali uzimaju stvar u svoje ruke na ovako bijedan način.

Nije ovo prvi antifašistički spomenik srušen u Hrvatskoj. 'Nepoznati počinitelji' srušili su ih oko tri tisuće od 1990., bez straha da će ih bilo tko otkriti i kazniti. Antifašizam kao civilizacijska vrijednost nije stvar prošlosti, već je itekako potreban i danas kad fašizam koji je nanio Splitu, Hrvatskoj, Europi i svijetu toliko zla ponovo jača, kažu u splitskom SDP-u.

Na događaj su reagirali i iz ureda splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare:

- Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika Radi Končaru rano jutros na Bačvicama. Sigurni smo kako je to čin neodgovornog pojedinca i ne izražava mišljenje građana slobodnog i tolerantnog Splita, koji osuđuju ovakav vandalizam i divljaštvo. Vjerujemo kako će nadležne institucije primjereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu, angažirao tvrtku koja će nakon policijskog očevida sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje - piše u priopćenju.

 

A ONDA JE KRENULA ZAJEBANCIJA NA NJEGOV RAČUN...

Pokušaj rušenja biste Rade Končara na Bačvicama, koji je završio kao da je riječ o vicu, nadahnuo je ekipu sa satirične Facebook stranice Megatroll. U njihovoj parodiji 'dežurni liječnik' priča što se događalo kad je rušitelj spomenika došao na Hitnu pomoć.

Pogledajte video...

 

20. travanj 2024 13:37