FOTO, VIDEO: MEDVJEĐA 'OBITELJSKA' ŠETNJA CESTOM KOD NOVOG VINODOLSKOG „Mama medvjedica i dva mladunca mirno su šetali, oduševili su me!“

FOTO, VIDEO: MEDVJEĐA 'OBITELJSKA' ŠETNJA CESTOM KOD NOVOG VINODOLSKOG

Susret za pamćenje. Tim riječima opisuje nam šumar Zoran Turk događaj kojem je u ponedjeljak oko 13 sati imao nazočiti na šumskom predjelu Rušice, području u sastavu šumarije Novi Vinodolski, objavljuje Jutarnji list.

Vraćajući se sa svog redovitog obilaska terena u reviru Vučjak zamijetio je nešto nesvakidašnje. Cestom je lagano koračala majka medvjedica a poslušno su je pratila njena dva mala medvjedića.

- Majka je bila vrlo pažjiva i budno ih je pratila s obzirom da su oni još bebe i polako hodaju. Zato sam i stigao sve slikati i snimiti sa sigurne udaljenosti, iz automobila - govori Turk.

Kaže kako medvjedice mlade nose između 28 i 32 tjedna, a rađaju se u brlogu tijekom zine. Kada se rode, ove buduće moćne životinje teže svega 350 grama. S majkom provode prvu godinu života, a idućeg proljeća nastavljaju samostalno.

- Iako do proljeća medvjedići već dovoljno stasaju da mogu s majkom napustiti brlog, medvjedica ih tijekom toplog dijela godine još podučava kako tražiti hranu i priprema za snalaženje u medvjeđem životu. Bio je to stvarno rijedak prizor kojem sam imao priliku nazočiti i na tome sam im zahvalan - kaže šumar iz Novog Vinodolskog.

Naslovnica ZDtube

Najčitanije