StoryEditorOCM
ZdTubeVIDEO: POSLUŠAJTE NOVU PJESMU KLAPE MUNITA

'Vratit će se naša dica' snimljena zadarskim snagama na novigradskoj Fortici

Piše Zadarski.hr
17. srpnja 2019. - 17:24
spot5

Zadarska klapa Munita objavila je novu pjesmu pod nazivom "Vratit će se naša dica". Autor glazbe i teksta je član klape Vjekoslav Šuljić, koji potpisuje sve Munitine skladbe posljednjih godina. Nakon izuzetno uspješne prošlogodišnje suradnje na pjesmi "Svako lito", za koju je klapa dvostruko nagrađena na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima 2018., glazbeni aranžman je opet djelo sjajnog Ivana Popeskića, inače autora aranžmana hit pjesama mnogih hrvatskih estradnih zvijezda. Veliki doprinos pjesmi dao je Ivan Pešut, koji je maestralno odsvirao gitarske dionice.

 

"Vratit će se naša dica" progovara o aktualnom trenutku, u kojem smo suočeni sa masovnim odlaskom naših ljudi. Tu surovu realnost posebno teško i već jako dugo proživljavaju naši otočani, pa je upravo slika opustjelog školja nadahnula autora Vjekoslava Šuljića da sklada pjesmu koja, osim tuge i sjete, ipak nosi i poruku nade - nade u povratak.

Glazbeni spot opet je povjeren zadarskim kreativnim snagama - ovoga puta autori i redatelji spota su Davor Strenja i Damir Matešić, a kao "kulisa" odabrane su najljepše lokacije slikovitog Novigrada, od poznatih skalina do Fortice. Dio spota snimljen je u zadarskom Diklu, a klapa zahvaljuje stanovnicima Dikla i konobi "Kveštura" koji su pomagali i omogućili snimanje. Posebnu toplinu i emociju spotu su dali mali glumci - Toni, Rafaela, Lea, Roza Nikola i Marieta - među njima su i djeca autora pjesme i spota.

Klapa Munita će pjesmu izvesti u natjecateljskoj večeri festivala "Večeri dalmatinske pisme 2019." u Kaštelima.

 Munita je peteročlana zadarska klapa čiji sastav čine Hrvoje Rančić (prvi tenor), Marko Žorž (drugi tenor), Vjekoslav Šuljić (bariton), Marko Vidučić (prvi bas) i Matej Sikirić (drugi bas). Nakon izuzetno uspješne prošle sezone u kojoj su osvojili čak pet glazbenih nagrada, i ovoga ih ljeta očekuju mnogi važni nastupi - izborili su finale Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a osim prije spomenutog kaštelanskog festivala nastupit će opet na festivalu "Klape Gospi Sinjskoj" na kojem su se prošlog ljeta okitili naslovom apsolutnih pobjednika - i prema stručnom sudu i prema glasovima publike. Svoje glazbeno djelovanje temelje na čuvanju tradicijskog izvornog  klapskog pjevanja sa posebnim naglaskom na napjeve i glazbenu baštinu zadarskog kraja, ali i na autorske pjesme u instrumentalnim aranžmanima, čiji je autor Vjekoslav Šuljić. Vrlo su uspješno surađivali sa nizom istaknutih estradnih imena - sa Mladenom Grdovićem su 2016. osvojili Grand Prix Splitskog festivala i snimili niz uspješnih pjesama, Tedi Spalato gostovao im je na skladbi "Vratite mi moja lita", a ove sezone ostvarili su vrlo plodnu koncertnu suradnju sa legendom zadarske glazbene scene - Đanijem Maršanom. 

24. travanj 2024 15:29