StoryEditorOCM
Zoom danaFOTO: MOŽDA STE PROŠLI PORED NJE, A DA NISTE NI ZNALI

Usred Zadra ogromna zvijezda petokraka!

Piše M.K.
14. veljače 2018. - 12:20
zvezda1-090218

U prostoru Sveučilišnog kampusa nalazi se ogromna zvijezda petokraka. U vremenima kad se skoro sva obilježja koja podsjećaju na nekadašnju Jugoslaviju uništavaju, mnogi sigurno nisu bili svijesni da se usred grada nalazi toliko velika zvijezda da je nisu niti primijetili, mada su možda i hodali pored nje.

Zvijezda je "skrivena" u parku koji se nalazi ispod Studentskog doma, a načinjena je u obliku staze i prekrivena zelenilom. Izgrađena je u razdoblju kad je kasarna bila Artiljerijski školski centar JNA, a preživjela je do današnjih dana vjerojatno zbog svoje veličine jer je na taj način zapravo bila neprimjetna sa zemlje.

"Otkrio" ju je naš čitatelj koji nam je poslao i zanimljive fotografije iz ptičje perspektive na kojima se petokraka sasvim dobro vidi. Doduše nije crvena već zelena zbog travnjaka, ali ukoliko je netko od dežurnih "higijeničara" poželi maknuti, imat će pune ruke posla.

Zadar je do Domovinskog rata bio značajno vojno uporište nekadašnje JNA. U gradu su postojale kasarne "Ante Banina", "Đuro Đaković", "Marko Orešković", Artiljerijski školski centar, Škola za rezervne oficire, zatim kasarna "Turske kuće" na Smiljevcu, "Crvene kuće", objekat "Barutana" na Vidikovcu, kasarna "Šepurine", Dom JNA na Poluotoku... Većina nekadašnjih vojnih objekata dobila je civilnu, znatno humaniju namjenu, a neke bivše kasarne još uvijek čekaju obnovu i nove sadržaje. Na dio te povijesti Zadra podsjeća i zvijezda u parku, skrivena zelenilom.  

Eto, ne može se reći da je Zadar uništio baš sve petokrake. A možda je baš ova sveučilišna "kriva" za sve nedaće u Zadru, prometne gužve, iseljavanje mladih, male plaće, izostanak investicija...

 

26. travanj 2024 03:18